Uutiset

Rinne: "Mikään ei tunnu hiertävän" – Yritystukien karsimisesta löytyy sopu, korkeakoulujen rahoista päätös iltapäivällä

Valtiovarainministeri Lintilä vitsaili lehdistölle tiistaina. Pääministeri Antti Rinteen mukaan aikataulussa mennään.
Hallituksen budjettineuvottelut käydään tänään Säätytalossa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Hallituksen budjettineuvottelut käydään tänään Säätytalossa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

– Aikataulussa mennään, mikään ei tunnu hiertävän, pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi budjettineuvotteluja, kun hän lähti Säätytalosta eduskunnan täysistuntoon iltapäivällä.

Jo aamulla Rinne ennakoi, että budjettineuvottelujen tiedotustilaisuus voi olla jo tänään, vaikka neuvotteluihin on varattu kaksi päivää. Aikataulupaineita hallitukselle luo osaltaan se, että Rinne matkustaa keskiviikkona Ranskaan.

Avainasemassa budjettineuvotteluissa oleva valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) oli myös optimistinen lähtiessään eduskuntaan.

– Rahasta on puhuttu, yllättävää budjettineuvotteluissa, Lintilä vitsaili medialle.

Lintilän mukaan yritystukien karsinnasta löytyy yhteisymmärrys, ja summa on hallitusneuvotteluissa sovittu noin sata miljoonaa. Valtiosihteerien työryhmä puristi maanantaina illalla esityksen tukien karsimisesta.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen tekemä yrityksiä investointeihin kannustava selvitys sai Lintilän mukaan neuvotteluissa hyvän vastaanoton.

– Uskon, että sitä kautta löytyy investointeja.

Etukäteen eniten meteliä on ollut menolisäysten jaksotuksesta.

Hallitusohjelman menolisäyksiä halutaan kiirehtiä, koska niitä voidaan joutua tulevina vuosina karsimaan, jos työllisyys ei kohene hallituksen tavoittelemalla tavalla.

Hallitus tavoittelee 60 000 uutta työpaikkaa ja 75 prosentin työllisyysastetta. Rinteen mukaan työllisyystoimia on tulossa pitkä lista.

Hallitusohjelmassa korkeakouluille luvattiin 60 miljoonaa euroa hallituskauden aikana. Valtiovarainministeriö ehdotti ensi vuodelle korkeakoulujen perusrahoitukseen lisää vain 15 miljoonaa euroa, mikä sai korkeakouluväen takajaloilleen.

Samanlainen kiista koskee luonnonsuojelurahoja.

Lintilän mukaan hallitus käy läpi korkeakoulurahat ja luonnonsuojelurahat vasta iltapäivällä. Neuvottelut Säätytalossa jatkuvat kello 15 jälkeen.

– Lisäpanostusta tulee, Lintilä totesi korkeakoulurahoista ennen neuvottelujen alkua aamulla.

Korkeakouluopiskelijat kokoontuivat tiistaiaamuna Säätytalon eteen muistuttamaan siitä, että korkeakoulujen rahoitukseen on saatava merkittävästi lisää rahaa jo hallituksen ensimmäisestä budjetista lähtien.

Säätytalon edessä olevat mielenosoittajat muistuttivat myös ilmastonmuutoksesta ja toimeentulotuen tarpeellisuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti