Uutiset

Rinne soitti kaikkien puolueiden puheenjohtajille pääsiäisenä: " Kaikki vastasivat, että kiinnostaa keskustella"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että tuleva hallitustunnustelija Antti Rinne kävi puhelussa läpi isoja alueita, joista hän tulee tekemään perjantaina annettavat kysymykset.
Sdp:n puheenjohtaja ja tuleva hallitustunnustelija Antti Rinne tarkastuttamassa valtakirjaansa eduskunnassa. Kuva: Joel Maisalmi
Sdp:n puheenjohtaja ja tuleva hallitustunnustelija Antti Rinne tarkastuttamassa valtakirjaansa eduskunnassa. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskuntatalon neljännessä kerroksessa luikerteli tiistaina pitkä jono kansanedustajia, kun kaikki valitut kansanedustajat tarkastuttivat valtakirjansa. Lisäksi edustajat valokuvattiin.

Jonot valtakirjojen tarkastukseen kulkivat vaalipiireittäin. Uudenmaan vaalipiirin jonossa kärkijoukoissa oli sdp:n puheenjohtaja, tuleva hallitustunnustelija Antti Rinne. Hän kertoi Lännen Medialle olleensa kaikkiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajiin yhteydessä pääsiäisen aikana ja fiilis soittokierroksen jälkeen on hyvä.

– Käytiin oikein asialliset keskustelut. Kaikki vastasivat, että kiinnostaa keskustella.

Mitään hallituspohjaan liittyvää puhelinkeskusteluista ei voi Rinteen mukaan päätellä. Sdp tekee parhaillaan muille ryhmille perjantaina esitettäviä kysymyksiä. Kysymyksiä valmistellaan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen jäsenistä muodostetussa työryhmässä.

Orpo: Toistaiseksi prosessikeskeistä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi käyneensä yhden puhelun Antti Rinteen kanssa viime perjantaina.

– Rinne soitteli ja käytiin vähän askelmerkkejä. Toistaiseksi keskustelu on hyvin prosessikeskeistä. Käytiin läpi isoja alueita, joita hän tulee kysymään.

Orpo sanoo lähtevänsä hallitustunnusteluihin mukaan hyvin avoimin mielin, mutta vahvoilla tavoitteilla .

Vihreiden Haavisto: Liian aikaista sanoa mitään pohjasta

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi, että myös hänellä on ollut yhteyksiä Antti Rinteen ja muiden poliittisten ryhmien kanssa pääsiäisen aikana,

– Antti Rinne ottaa asian sillä vakavuudella kuin hallituksen muodostajan pitää ottaa ja käy keskusteluja kaikkien kanssa.

Haaviston mukaan on aivan liian aikaista sanoa mitään hallituspohjasta.

– Näillä matemaattisilla kuvioilla voi löytyä monenlaisia kombinaatioita. Se jää Rinteen ratkaistavaksi.

Rkp:n Henriksson: Otetaan päivä ja tunti kerrallaan

– Jonkun verran on puhelin soinut. Olen puhunut Rinteen kanssa normaalisti, kuten puhun muidenkin puheenjohtajien kanssa.

Nyt meillä on ryhmäkokous ja otetaan asia kerrallaan. Kuten Antti Rinne on julkisuuteen sanonut, hän antaa kysymykset perjantaina. Odotetaan kysymykset ja mietitään sitten vastauksia, rkp:n puheenjohtaja AnnaMaja Henriksson sanoi tiistaiaamuna eduskunnassa.

On selvää, että neljän oppositiovuoden jälkeen rkp:llä on kova kiinnostus palata hallitusvastuuseen.

– Kansalaisetkin odottavat, että saadaan maahan hallitus, joka pyrkii yhteistyöhön ja rkp on tunnettu siitä, että se pystyy tekemään yhteistyötä ja viemään asioita eteenpäin, mutta otetaan nyt rauhallisesti ja otetaan yksi päivä ja tunti kerrallaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic