Uutiset

Rinne tapasi Medvedevin Moskovassa – Suomen ja Venäjän välit ovat niin hyvät, kuin ne näissä olosuhteissa voivat olla

Pääministerit Antti Rinne ja Dmitri Medvedev keskustelivat Moskovassa muun muassa ympäristönsuojelusta, matkailunäkymistä sekä Venäjän ja Euroopan unionin suhteista.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev (vas.) ja Suomen pääministeri Antti Rinne tapasivat maanantaina Moskovassa ensimmäistä kertaa. Kuva: EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL / P
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev (vas.) ja Suomen pääministeri Antti Rinne tapasivat maanantaina Moskovassa ensimmäistä kertaa. Kuva: EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL / P

Matkailu, ihmisoikeudet ja ympäristöasiat – muun muassa nämä teemat nousivat esille maanantaina, kun Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Antti Rinne tapasivat ensimmäistä kertaa Moskovassa. Rinteen mukana vierailulla ovat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Medvedev ja Rinne ovat aikaisemmin käyneet keskustelua puhelimitse. Kesäkuussa Medvedev soitti Rinteelle onnitellakseen pääministeriydestä ja kutsui virkaveljensä vierailulle Venäjälle.

Matkailu Suomen ja Venäjän välillä sai kiitosta lehdistötilaisuudessa. Lupauksiakin esitettiin. Medvedev sanoi, että uudet rajanylityspaikat ovat tarpeen matkailun lisäämiseksi ja niitä on myös luvassa.

Tällä hetkellä kansainvälisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat Rajavartiolaitoksen mukaan Raja-Jooseppi, Salla, Kuusamo, Vartius, Niirala, Imatra, Nuijamaa, Vainikkala ja Vaalimaa. Tilapäisiä rajanylityspaikkoja ovat Inari (Lieksa) ja Parikkala.

– Matkailussa on hyvät näkymät, Medvedev sanoi.

Rinne oli samalla linjalla. Hän sanoi, että Suomen ja Venäjän välillä on tiiviit yhteydet, ja venäläiset ovat Suomen suurin matkailijaryhmä.

– Sekä Suomen myöntämät viisumit että rajanylitykset ovat olleet tänä vuonna kasvussa, Rinne sanoi.

Suomalaisten matkat itänaapuriin vähenivät selvästi vuonna 2014 eli samana vuonna, jolloin Venäjä miehitti Krimin. Viime vuonna suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan Venäjälle noin 400 000 vapaa-ajan matkaa. Rajanylittäjien määrä Suomen ja Venäjän rajalla pysytteli lähes samalla tasolla, kuin vuonna 2017.

Rinne uskoi, että venäläisten käyttöön ottama e-viisumi tulee lisäämään myös suomalaisten matkailua Venäjälle. Suomalaiset ovat voineet saada maksuttoman sähköisen viisumin Venäjälle lokakuun alusta alkaen. Viisumia ei teknisistä syistä voi toistaiseksi käyttää junamatkailussa.

Rinne ilmaisi huolensa ihmisoikeuksista

Rinne ja Medvedev vakuuttivat median edessä, että keskustelua käytiin avoimessa hengessä.

– Suomi on meille tärkeä kumppani ja naapuri. Meidän pitäisi tehdä kaikkemme, jotta suhteemme sujuu menestyksekkäästi, sanoi Medvedev.

Täyttä yhteisymmärrystä pääministerit eivät saavuttaneet, mikä kävi ilmi, kun keskustelu siirtyi Venäjän ja EU:n suhteisiin, Ukrainaan ja pakotepolitiikkaan. Suomi on Rinteen mukaan sitoutunut EU:n Venäjä-politiikkaan. Rinne kertoi myös ilmaisseensa huolensa ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Rinteen mukaan Suomen ja Venäjän välit ovat kuitenkin niin toimivat, kuin ne voivat vallitsevissa olosuhteissa olla.

– Ukrainan konflikti rasittaa EU:n ja Venäjän suhteita. Suhteet ja niiden normalisointi ovat riippuvaisia konfliktin ratkaisemisesta. Tässä Venäjällä on keskeinen rooli, Rinne sanoi.

– Bryssel on pilannut meidän suhteemme, vastasi puolestaan Medvedev.

Hänen mukaansa pallo on nyt Brysselin hallussa.

Rinne sanoi yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen suomalaiselle medialle, että Medvedevin pakotepuheet eivät olleet uutta retoriikkaa Venäjältä tämän kysymyksen osalta.

– Kahdenväliset keskustelut antavat toisenlaista kuvaa, Rinne sanoi.

– Ymmärretään ehkä enemmän puolin ja toisin kuin mitä julkisessa keskustelussa annetaan ymmärtää, hän selvensi.

Stalin-kysymys sai Medvedevin hymyilemään

Talvisodan alkamisesta tulee tällä viikolla kuluneeksi 80 vuotta. Sota syttyi 30. marraskuuta vuonna 1939. Lehdistötilaisuuden loppupuolella sivuttiin Neuvostoliiton johtajaa Josif Stalinia. Ilta-Sanomien
Arja Paananen kysyi Medvedeviltä ja Rinteeltä Stalinin vainojen uhrien kohtalon selvittämisestä. Paananen kysyi, millainen merkitys selvityksellä voisi olla Venäjän ja EU:n suhteille.

Medvedeviä kysymys näytti huvittavan. Hänen mukaansa pääministerin lehdistötilaisuus ei ollut oikea paikka keskustella asiasta. Hän sanoi historian olevan joskus traagista ja aika vaikea aihe.

– Pitää katsoa eteemme eikä taaksepäin, hän vastasi.

_______________________

Oikaisu 26.11.2019 klo 8.41

Dimitri Medvedev on Venäjän pääministeri.

Uusimmat

Fingerpori

comic