Uutiset

Rinne varoittaa sote-riitelystä omien kesken – "Tämä on Sipilän hallituksen vika"

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne varoittaa puolueväkeään keskinäisestä riitelystä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen ympärillä. Taustana varoitukseen on Lapissa usean kunnan tekemä päätös ulkoistaa keskussairaala. Päätöksen takana oli myös Sdp:n valtuutettuja.

Sdp:n oma sote-malli pohjaa vahvaan julkiseen sektoriin ja itsehallintoalueiden verotusoikeuteen, joten ulkoistaminen on ristiriidassa sen kanssa.

-Tästä ei saa tulla riitaa sosialidemokraattisen liikkeen sisällä. Meillä on oma malli, jota viedä eteenpäin. Ketään meistä ei pidä syyllistää. Kunnissa on ajateltu vain palveluiden turvaamista, Rinne jupisi lauantaina Turussa Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Oppositiopuolue Sdp:n syyttävä sormi osoittaa omien rivien sijasta hallitusta, joka on Rinteen mukaan syypää sote-uudistuksen sekavuuteen.

-Tämä on Sipilän hallituksen vika. Useissa kunnissa mietitään nyt, miten kiinteistöstä päästäisiin eroon. Hallituksen politiikka luo turvattomuutta kuntiin, Rinne puhui.

Rinne syytti hallitusta köyhien kurittamisesta niin sote-uudistuksessa kuin talouspolitiikassa. Sdp:n näkemyksen mukaan sote-uudistus on leikkaamassa köyhiltä palveluita ja veronkevennyksiä on annettu tuntuvasti rikkaille, vaikka työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten rahoja on leikattu.

-Tämä on väärin! Tätä ei pidä sietää, Rinne suorastaan huusi puheessaan.

Rinteen hampaissa olivat muun muassa yrittäjävähennykset, miljoonaperintöjen vähennykset ja erikoissairaanhoitoon ulotetut asiakassetelit.

-Rikkaille on annettu jopa kahden miljardin edestä veronkevennyksiä, hän paheksui.

Sdp:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen haastoi lauantaina kaikki muut presidenttiehdokkaat mukaan sitoutumaan seksuaalisen häirinnän ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen.

-Tämä on iso turvallisuuskysymys. #Metoo-viestit ovat tuoneet pimennossä olleita seksuaalisen häirinnän ongelmia esiin. Tähän puuttuminen kuuluu myös presidentin vastuulle. Olisi hienoa, jos kaikki ehdokkaat sitoutuisivat tähän työhön, Haatainen sanoi ja korosti itse tehneensä pitkään työtä tasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan eteen.

Haatainen linjasi lauantaina julkaistussa pamfletissaan tekevänsä feminististä ulkopolitiikkaa, jos hänet valitaan seuraavaksi tasavallan presidentiksi.

-Feministinen ulkopolitiikka on toimiva turvallisuusstrategia. Sukupuolten välisen tasa-arvon on todettu vähentävän sodan riskiä. Tutkitusti yhteiskunnat, joissa sukupuolten tasa-arvo toteutuu, ovat vähemmän aggressiivisia sisäisesti ja ulkoisesti. Rauhansopimukset ovat kestävämpiä, mikäli naiset ovat sopimisprosessissa mukana alusta loppuun, Haatainen linjaa.

Haataisen mukaan feministinen ulkopolitiikka tarkoittaa sitä, että heikommassa asemassa olevista pidetään huolta ja sortavia rakenteita muokataan oikeudenmukaisiksi.

Hän toteuttaisi tätä politiikkaa erityisesti YK:n ja muiden kansainvälsten foorumeiden kautta, mutta myös kahdenvälisissä keskusteluissa. Haatainen olisi valmis puhumaan ihmisoikeuksista ja seksuaalivähemmistöjen kohtelusta esimerkiksi Venäjän kanssa.

-Ei näitä asioita pidä pelätä ottaa puheeksi. Kaikissa keskusteluissa näitä teemoja on hyvä pitää esillä, vaikka jokainen maa ratkoo sisäisiä asioitaan itse, Haatainen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti