Uutiset

Rinne veti iltamyöhällä ässän hihastaan – Kulmunin kakistelu pitkittää hallituskriisiä

Pääministeri Antti Rinne palautti pallon keskustan kenttäpuoliskolle. Käynnissä on kuin tennisottelu, jossa tappolyönti on vielä odotuttanut itseään, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä. Kuva: Kimmo Penttinen
Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä. Kuva: Kimmo Penttinen

Menossa oleva hallituskriisi on vähän kuin tennisottelu, jossa pallo lyödään vuorotellen verkon yli vastustajan kenttäpuoliskolle. Käynnissä on tiukka kaksinpeli Antti Rinne vastaan Katri Kulmuni. Sdp:n puheenjohtaja Rinne kamppailee pääministerinpaikastaan, eikä keskustan puheenjohtaja Kulmuni saa lyöntiään jäämään kenttään.

Tilanne meni entistä kiharaisemmaksi myöhään maanantai-iltana, kun Rinne asteli tuohtuneena ulos sdp:n puoluehallituksen kokouksesta. Hän vaati keskustalta selkeää vastausta siihen, mitä puolue tarkoittaa vaatimuksillaan luottamuksen palauttamisesta hallitustyöskentelyyn. Rinne muistutti, että häntä on arvosteltu epäselvästä viestinnästä Posti-kiistassa, mutta keskustan viestintä oman puoluehallituksensa kokouksen jälkeen vasta epäselvää olikin.

Rinnettä ei voi tulkinnasta moittia. Puheenjohtaja Kulmuni ei saanut kakistettua ulos vaatimustaan Rinteen erosta, vaan jumittui pyörittämään epämääräistä toteamusta luottamuksen palauttamisesta ja siitä, että sdp:n on tehtävä johtopäätöksensä. Kulmuni ei suostunut ottamaan kantaa siihen, viittaako hän johtopäätöksillä nimenomaan Rinteen asemaan, vaikka tätä tivattiin useaan otteeseen.

Kulmuni yritti olla samaan aikaan Anneli Jäätteenmäen kohtaloa muistelevan kenttäväen kaipaama tiukka johtaja että ahdingossa olevan hallituskumppani Rinteen ymmärtäjä. Tuloksena oli epämääräinen ulostulo, joka auttoi Rinnettä nousemaan ainakin hetkeksi köysistä.

Tiistai ehkä ratkaisee hallituskriisin suuntaan tai toiseen. Eduskunnassa alkaa klo 14 täysistunto, jonka yhteydessä hallituksen on määrä vastata opposition välikysymykseen omistajaohjauksesta Posti-kiistassa. Monta käännettä kuitenkin ehtii tapahtua ennen sitä.

Hallituksella on juuri nyt vain huonoja vaihtoehtoja, vaikka hallituspohja kestäisi. Pääministerin vaihdattaminen leimaisi työskentelyä koko loppukauden. Jos keskusta perääntyy, Kulmunin johtajuuden perään aletaan kysellä vielä vahvemmin.

Luottamus sdp:n ja keskustan välillä on koetuksella kaikissa vaihtoehdoissa, vaikka hallitus on istunut vasta puoli vuotta.

Kaiken lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) käy omaa kamppailuaan todistellessaan, ettei ole ylittänyt toimivaltaansa niin sanottujen Isis-lasten tapauksessa. Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan lapset Suomeen konsulikyydillä ilman leirillä olevia äitejään.

Hallitus rämpii juuri nyt eteenpäin päivä kerrallaan. Joulutauko häämöttää, mutta matkaa sinne asti on vielä.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic