Uutiset

Risikko presidentin hautajaisten turvallisuudesta: Aina pitää olla tietyllä tavalla varuillaan

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) lähti tiistaina New Yorkiin YK:n terrorismin vastaisen komitean kokoukseen. Hänen tarkoituksena on kertoa, kuinka Suomessa pyritään ehkäisemään väestön syrjäytymistä ja väkivaltaista radikalisoitumista.

-Manchesterin pommi-iskun takia siellä väistämättä keskustellaan myös terroritekojen estämisestä, Risikko sanoi ennen matkaa.

Risikon mukaan terroristien hyökkäykset ovat muuttaneet muotojaan niin, että niissä tavoitellaan suurta siviiliuhrien määrää. Manchesterissä kohteena olivat raukkamaisesti lapset, nuoret ja perheet.

-Me emme saa kuitenkaan turtua, vaan on pysyttävä hereillä ja tehtävä entistä enemmän töitä sen eteen, ettei Suomea kohtaisi tällainen isku. Siinä tarvitaan resursseja ja toimivaltuuksia, jotka pitää saada eteenpäin, hän viittaa lausunnolla olevaan tiedustelulainsäädäntöön.

-Se pitäisi saada voimaan mitä pikemmin, sen parempi, Risikko vetoaa kansanedustajiin.

Hallitus lisäsi ensi vuodelle turvallisuuteen lähes sata miljoonaa euroa huhtikuun lopun kehysriihessään. Risikko pitää sitä merkittävänä, muttei ota vielä kantaa, tarvitaanko sen lisäksi ensi vuodelle vielä lisäpanostuksia syksyn budjettiriihessä.

Näillä keinoillakaan ei Risikon mukaan välttämättä pystytä estämään terrori-iskuja.

-Viranomaiset tekevät parhaansa. Meillä on viime kuukausien tapahtumien johdosta kiristetty yleisötapahtumien turvallisuusjärjestelyjä. Jokaisessa tapahtumassa arvioidaan riskit ja mietitään, mitä vielä voidaan tehdä.

Risikko korostaa myös kansalaisten omaa valppautta, sillä kaikkeen eivät viranomaiset yksin pysty.

Kaiken keskellä ihmiset joutuvat miettimään, uskaltaako mennä esimerkiksi seuraamaan presidentti Mauno Koiviston hautajaisia.

-Elää pitää emmekä voi jäädä neljän seinän sisälle. Ei ole merkkejä erityisesti Suomeen kohdistuvasta uhasta. Mutta aina pitää olla määrätyllä tavalla varuillaan, niin viranomaisten kuin ihmisten itsekin.

Hautajaisten ajaksi Helsingissä muun muassa suljetaan katuja rekka-autoilla.

-Kaikki tehdään, mitä voidaan, Risikko lupaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic