Uutiset

Risikko selvittää pikaisesti tiedustelulakien perustuslainmukaisuuden: "Epäilyistä voisi kertoa suoraan eduskunnalle"

Hallintovaliokunnan Eerola: Halusimme välttää täysistunnossa keskustelun, jossa twiittien pohjalta olisi esitetty epäilyjä.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoi, että pitää olla jokin muu tapa kuin twitter, jossa perustuslakiasiantuntijat voisivat kertoa huolistaan suoraan eduskunnalle. Kuva: Markku Uhari

Tiedustelulakien säätämisessä otettiin keskiviikkona yllättävä aikalisä. Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi pyytäneensä eduskunnan virkamiehiltä torstaiksi raportin siitä, onko hallintovaliokunta ottanut mietinnössään riittävästi huomioon perustuslakivaliokunnan lausunnon siviilitiedustelulaista.

Risikko sanoi, että virkamiesraportin perusteella puhemiesneuvosto linjaa jatkoaskeleet.

– Jos ilmenee, että perustuslakivaliokunnan lausuntoa ei olisi otettu riittävästi huomioon, on itsestään selvää, että sitten hallintovaliokunnan mietinnöstä pyydetään perustuslakivaliokunnalta lausunto.

Eduskunnan puhemiehen tehtävänä on estää sellaisen lain käsittely, jonka hän epäilee olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

– Olen sitä mieltä, että täysistunnosta ja täältä talosta ei lähde lakeja, joiden perustuslainmukaisuudesta olisi pieniäkin epäilyjä, Risikko linjasi.

”Mulle voi myös kirjoittaa”

Risikon mukaan epäilykset syntyivät perustuslakiasiantuntijoiden sosiaalisessa mediassa julkaisemien kirjoitusten perusteella. Professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin ovat siellä kertoneet epäilyistään, että tiedustelulakiesitys olisi yhä ristiriidassa perustuslain kanssa.

Professorien mukaan hallintovaliokunta ei ottanut riittävästi huomioon muun muassa tietoliikennetiedustelun kohdentamiseen tai hakuehtojen rajaamiseen liittyviä huomioita.

Risikon mukaan epäilyt on syytä perata, mutta niistä voisi kertoa suoraan eduskunnalle.

– Mulle voi myös ihan kirjoittaa, ja voi tulla myös käymään. Kuppi kahviakin tarjotaan. Sellainen käytäntö olisi paljon järkevämpää.

Jos hallintovaliokunnan mietinnöstä hankitaan vielä ylimääräinen lausunto perustuslakivaliokunnalta, sen ei pitäisi kovasti haitata sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä perustuslakivalkokunnassa.

– Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja sanoi, että tämä pystytään nopeasti hoitamaan, Risikko kertoi.

Puhemiesneuvosto oli keskustellut siviilitiedustelulaeista esitetyistä epäilyistä jo tiistaina.

Hallintovaliokunta viestitti keskiviikkoaamuna puhemiesneuvostolle toivovansa, että siviilitiedustelulain käsittely vedetään pois keskiviikon täysistunnon asialistalta.

Tämän vuoksi myöskään siviilitiedustelulakeihin yhteydessä olevaa puolustusvaliokunnan sotilastiedustelua koskevaa mietintöä ei keskiviikkona käsitelty.

Myös Pöystin haastattelu taustalla

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoi Lännen Medialle, että hallintovaliokunnan pyyntöön käsittelyn keskeyttämisestä vaikuttivat nimenomaan perustuslakiasiantuntijoiden Twitter-viestit viime viikonloppuna.

Eerolan mukaan hallintovaliokunta ei halunnut, että eduskunnan täysistunnossa olisi syntynyt keskustelua, jossa jotkut kansanedustajat olisivat muutamien twiittien pohjalta ryhtyneet nostamaan epäilyjä, että nyt olisi tehty jotakin perustuslain vastaista.

Eerolan mukaan aikalisään vaikutti lisäksi oikeuskansleri Tuomas Pöystin haastattelu keskiviikon Helsingin Sanomissa. Pöysti totesi haastattelussa, että hän ottaisi suojelupoliisin tehtävät ja valtaoikeudet sekä niiden käytön tarkasteluun 2–3 vuoden päästä.

Oikeuskansleri Pöystin kesken lainsäädäntöprosessin antamaa lausuntoa on pidetty poikkeuksellisena.

Uusimmat

Fingerpori

comic