Uutiset

Rkp:n Henriksson haluaa lisärahaa vanhempien rokotusvalistukseen – "Itse en kannata sitä, että pakotetaan"

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vieraili maanantaina kotikaupunkinsa Pietarsaaren Malmin sairaalassa tutustumassa alueen tuhkarokkotilanteeseen. Uusia tartuntoja ei ole tullut.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson haluaa kotimaakuntaansa Pohjanmaalle lisää rokotusvalistusta.

Pohjanmaalla on ollut muutamia tuhkarokkoepäilyjä Luodon toissaviikkoisen tuhkarokkotapauksen jälkeen. Sairastuneiksi epäillyistä otettujen näytteiden perusteella tauti ei ole levinnyt.

Taudin leviämisen uhka on terveysviranomaisten mukaan olemassa vielä viikon ajan. Jos uusia tartuntoja ei siihen mennessä ole havaittu, voidaan todeta vaaran olevan ohi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vieraili maanantaina Pietarsaaren Malmin sairaalassa tutustumassa alueen terveyskeskuksen toimiin tuhkarokon leviämisen ehkäisemiseksi.

– Terveydenhoito hoiti tapauksen hyvin. Heti informoitiin samassa paikassa olleita. Moni vanhempi on antanut rokottaa lapsensa, kertoo Henriksson Lännen Medialle.

Hänen saamiensa tietojen mukaan sadat paikalliset ihmiset ovat saaneet rokotteen ensimmäisen tuhkarokkotapauksen jälkeen. Tuhkarokkotapaus sai vanhemmat hakemaan lapsilleen rokotukset.

Henriksson kannattaa rokottamista, mutta ei pakkoa

Kansanedustaja Henrikssonin mukaan vanhempien kannattaa rokottaa lapsensa. Hänen mukaansa rkp:n eduskuntaryhmä on samoilla linjoilla.

– Jos yhä useampi antaisi rokottaa, se olisi kansanterveydellisesti parempi tilanne. Tarvitsemme 95 prosentin rokotuskattavuuden laumasuojaa varten.

Henriksson ei kuitenkaan käyttäisi kovia keinoja, kuten opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) esitystä lapsilisien kytkemisestä rokottamiseen.

– Itse en kanna sitä, että pakotetaan. Lapsilisien poisto ei ole kovin hyvä ajatus. Ne vanhemmat, jotka ovat jo rokotuskriittisiä, voisivat muuttua vielä kriittisemmiksi ja jäädä kokonaan pois neuvolasta, sanoo Henriksson.

Talousarvioaloite rokotusvalistuksesta

Henriksson jätti viime vuonna talousarvioaloitteen rokotusvalistuksen lisäämiseksi Pohjanmaalla. Esitetty rahasumma oli 100 000 euroa.

– Hallituspuolueet ratkaisevat asian, hän sanoo.

Tällä hetkellä vain puolet Suomen maakunnista yltää laumasuojaan tarvittavaan 95 prosenttiin tuoreimmissa pienten lasten tuhkarokkorokotuksissa THL:n tilastojen mukaan.

Henrikssonin mukaan rokotuskriittisyys on nettiajan ilmiö.

– Netin kautta leviää myös paljon harhatietoa. Voi olla joku yksittäinen tapaus, jossa rokotuksista syntyy sivuvaikutuksia. Suuressa mittakaavassa niitä on aika vähän.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti