Uutiset

Robert Mueller ei vapauta Trumpia syytöksistä oikeuden toteutumisen estämisestä – "Ei salaliittoa, ei estämistä", twiittasi Trump

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin mukaan Venäjän hallituksen yritys sekaantua vuoden 2016 presidentinvaaleihin on erittäin vakava asia. Mueller todistaa kahdelle valiokunnalle Donald Trumpin kampanjan mahdollisista Venäjä-kytköksistä ja oikeuden toteutumisen estämisestä.
Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa on epäilty yhteyksistä venäläisten kanssa. Trumpia on myös syytetty oikeuden toteutumisen estämisestä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / POOL
Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa on epäilty yhteyksistä venäläisten kanssa. Trumpia on myös syytetty oikeuden toteutumisen estämisestä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / POOL

Erikoissyyttäjä Robert Mueller sanoi kongressin kuulemisessa, ettei hän vapauta Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia syytöksistä oikeuden toteutumisen estämisestä.

Trumpin on todennut aiemmin, että Muellerin raportti vapauttaa hänet syytöksistä oikeuden estämisestä. Trump on myös syyttänyt Muelleria ”noitavainosta”.

Muellerin mukaan tutkimus on tehty ”oikeudenmukaisesti ja riippumattomasti” ja tutkijaryhmän jäsenet ovat työskennelleet suoraselkäisesti ja rehellisesti.

Suomen aikaan kello 15.30 alkaneessa kuulemisessa Mueller kertoi nähneensä uransa aikana paljon erilaisia hyökkäyksiä Yhdysvaltain demokratiaa vastaan.

– Venäjän hallituksen yritys sekaantua vaaleihimme on vakavimpien yritysten joukossa, Mueller sanoi Reutersin mukaan.

Muellerin tämän päivän kuuleminen liittyy tänä vuonna julkaistuun raporttiin. Mueller johti tutkimusta, joka tutki Venäjän mahdollista vaikuttamista Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja siihen, yrittikö Donald Trump estää oikeuden tapahtumisen.

Demokraatit ovat toivoneet, että Muellerin kuuleminen johtaa siihen, että suuri yleisö alkaa tukea heidän tutkimuksiaan Trumpin sekaantumisesta oikeuden estämiseen.

Demokraatit ovat hyvin jakautuneita sen suhteen, pitäisikö Trumpia kohtaan nostaa virkarikossyyte vai pyrkiä kukistamaan hänet ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Trump sivalsi takaisin Twitterissä

Muellerin mukaan tutkimuksissa ei löytynyt tarpeeksi todisteita Trumpin ja hänen kampanjansa syyttämiseksi rikollisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa. Hän lisäsi, että tutkimus on johtanut muiden henkilöiden syyttämiseen ja tuomioihin.

– Tutkimuksemme mukaan Venäjän hallitus sekaantui vaaleihimme laaja-alaisesti ja systemaattisesti, Mueller sanoi.

Kuulemisen aluksi demokraattiedustaja Jerrold Nadler kehui Muellerin pitkää uraa ja hänen tekemäänsä työtä tutkinnassa. Hän sanoi, ettei kukaan, Trump mukaan lukien, ole ”lain yläpuolella”. Nadlerin mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin ja olivat yhteyksissä Trumpin kampanjaan.

Seuraavaksi kuulemisessa puhui republikaani Doug Collins, joka sanoi raportin osoittavan, että venäläiset sekaantuivat Yhdysvaltain vaaleihin, mutta Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa.

Mueller kertoi myös, ettei hän voi käsitellä FBI:n Venäjä-yhteyksiin liittyviä asioita, jotka tapahtuivat ennen hänen nimittämistään tutkimuksen johtajaksi. Hän myös sanoi kunnioittavansa oikeusministeriön vaatimusta, että hän ei puhu asioista, jotka voisivat haitata tutkintaa.

Donald Trump ei säästellyt sanojaan, kun hän kommentoi Muellerin kuulemista Twitterissä. Hän muun muassa ihmetteli, mikseivät Mueller ja demokraatit tutki ”kieroa” Hillary Clintonia ja ”valehtelevaa ja vuotavaa” James Comeyta.

– Ei salaliittoa, ei estämistä, Trump twiittasi.

Muellerin kuulemista johtivat demokraattiedustajat Jerrold Nadler ja Adam B. Schiff.

Ensin Mueller kertoi BBC:n mukaan näkemyksiään edustajainhuoneen oikeusvaliokunnalle noin kolmen tunnin ajan siitä, miten Trump on mahdollisesti estänyt oikeuden toteutumista. Lyhyen tauon jälkeen Muelleria kuulee tiedusteluvaliokunta, joka keskittyy Trumpin kampanjan mahdollisiin Venäjä-yhteyksiin.

Raportti ei vapauttanut eikä syyttänyt Trumpia

Oikeusministeriö nimitti Robert Muellerin vuonna 2017 tutkimaan Venäjän mahdollista vaikuttamista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Myöhemmin tutkinta laajeni siten, että siinä alettiin selvittää, yrittikö Trump estää oikeuden toteutumisen erottaessaan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn toukokuussa 2017.

Muellerin raportti valmistui tänä vuonna. Raportin mukaan Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa vaikuttaakseen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Raportti osoitti kuitenkin, että Trump olisi mahdollisesti yrittänyt estää tutkintaa kymmenen kertaa.

Raportti ei syytä Trumpia oikeuden estämisestä, muttei myöskään vapauta häntä syytöksistä. Trump piti raportin tuloksia voittona itselleen. Osa demokraateista on halunnut nostaa virkarikossyytteen Trumpia vastaan, ja he toivoivat saavansa Muellerin raportista todisteita Trumpia vastaan.

Mueller ei ole ollut BBC:n mukaan halukas todistamaan raportistaan, mutta hän suostui, kun kaksi valiokuntaa haastoi hänet kuulemiseen. Mueller ei ole aiemmin vastannut kysymyksiin julkisesti raporttiin liittyen.

Robert Mueller on FBI:n entinen johtaja.

Juttua päivitetty 24.7. klo 18.20. Juttua päivitetty kauttaaltaan ja lisätty Donald Trumpin kommentteja Twitteristä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti