Uutiset

Robert Muellerin kuuleminen alkoi Washingtonissa – "Venäjän hallitus sekaantui vaaleihimme laaja-alaisesti ja systemaattisesti"

Erikoissyyttäjä Robert Mueller todistaa kahdelle valiokunnalle Donald Trumpin kampanjan mahdollisista Venäjä-kytköksistä ja oikeuden toteutumisen estämisestä.
Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa on epäilty yhteyksistä venäläisten kanssa. Trumpia on myös syytetty oikeuden toteutumisen estämisestä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / POOL
Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa on epäilty yhteyksistä venäläisten kanssa. Trumpia on myös syytetty oikeuden toteutumisen estämisestä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS / POOL

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin mukaan hänen tutkimuksissaan ei löytynyt tarpeeksi todisteita Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin syyttämiseksi. Hän lisää, että tutkimus on johtanut muiden henkilöiden syyttämiseen ja tuomioihin.

– Tutkimuksemme mukaan Venäjän hallitus sekaantui vaaleihimme laaja-alaisesti ja systemaattisesti, Mueller sanoi todistuksensa aluksi.

Mueller saapui kongressin kuultavaksi Suomen aikaan kello 15.30.

Kuulemisen aluksi demokraattiedustaja Jerrold Nadler kehui Muellerin pitkää uraa ja hänen tekemäänsä työtä tutkinnassa. Hän sanoi, ettei kukaan, Trump mukaan lukien, ole ”lain yläpuolella”. Nadlerin mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin ja olivat yhteyksissä Trumpin kampanjaan.

Seuraavaksi kuulemisessa puhui republikaani Doug Collins, joka sanoi raportin osoittavan, että venäläiset sekaantuivat Yhdysvaltain vaaleihin, mutta Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa.

Mueller kertoi myös, ettei hän voi käsitellä FBI:n Venäjä-yhteyksiin liittyviä asioita, jotka tapahtuivat ennen hänen nimittämistään tutkimuksen johtajaksi. Hän myös sanoi kunnioittavansa oikeusministeriön vaatimusta, että hän ei puhu asioista, jotka voisivat haitata tutkintaa.

Muellerin kuuleminen liittyy Venäjän mahdolliseen vaikuttamiseen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja siihen, yrittikö Donald Trump estää oikeuden tapahtumisen.

Muellerin kuulemista johtavat demokraattiedustajat Jerrold Nadler ja Adam B. Schiff. Ensin Mueller kertoo BBC:n mukaan näkemyksiään edustajainhuoneen oikeusvaliokunnalle noin kolmen tunnin ajan siitä, miten Trump on mahdollisesti estänyt oikeuden toteutumista. Lyhyen tauon jälkeen Muelleria kuulee tiedusteluvaliokunta, joka keskittyy Trumpin kampanjan mahdollisiin Venäjä-yhteyksiin.

Raportti ei vapauttanut eikä syyttänyt Trumpia

Oikeusministeriö nimitti Robert Muellerin vuonna 2017 tutkimaan Venäjän mahdollista vaikuttamista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Myöhemmin tutkinta laajeni siten, että siinä alettiin selvittää, yrittikö Trump estää oikeuden toteutumisen erottaessaan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn toukokuussa 2017.

Muellerin raportti valmistui tänä vuonna. Raportin mukaan Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa vaikuttaakseen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Raportti osoitti kuitenkin, että Trump olisi mahdollisesti yrittänyt estää tutkintaa kymmenen kertaa.

Raportti ei syytä Trumpia oikeuden estämisestä, muttei myöskään vapauta häntä syytöksistä. Trump piti raportin tuloksia voittona itselleen. Osa demokraateista on halunnut nostaa virkarikossyytteen Trumpia vastaan, ja he toivoivat saavansa Muellerin raportista todisteita Trumpia vastaan.

Mueller ei ole ollut BBC:n mukaan halukas todistamaan raportistaan, mutta hän suostui, kun kaksi valiokuntaa haastoi hänet kuulemiseen. Mueller ei ole aiemmin vastannut kysymyksiin julkisesti raporttiin liittyen.

Robert Mueller on FBI:n entinen johtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti