Uutiset

Rohkea vastaisku alopecialle

Forssalainen Marja Saario ei antanut alopecia-sairaudelle valtaa, vaan hiustenlähdön ja sen piilottelun sijaan Saario päätti koristella päänsä tatuoinnein.

-Minusta on hienoa, että ihminen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ja korostaa omaa erityisyyttään. Rohkeutta se tietysti vaatii, Jailbird Tattoo -yrityksen tatuointitaiteilija Titta Sezgin kannustaa.

Alopecia on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jolle ei ole yksiselitteistä parantavaa hoitoa. Sen tyypillinen oire on yllättävä ja läiskittäinen hiustenlähtö yhdestä tai useammasta kohdasta.

-Sairaus antoi ensimmäiset merkit viisi vuotta sitten, kun hiusharjaan jäi paljon hiuksia. Yritin kokeilla apteekin hiustenhoitotuotteita, mutta eihän niistä tässä tapauksessa apua ollut, Marja Saario kertoo.

Kolme vuotta takaperin tilanne kääntyi huonompaan suuntaan, ja viimeiset kaksi vuotta Saario on käyttänyt peruukkia.

-Talvella tuskailin tulevaa kesää ja hiostavaa peruukkia, ja jostain sain ajatuksen tatuoinnin ottamisesta. Päähäni tatuoidaan ruusuköynnös ja perhosia, sillä olen aina pitänyt ruusuista ja perhosista.

Tatuointi-idean saatuaan ei Saario ole kertaakaan päätöstään epäröinyt.

-Sellaiset tunteet tyssäsin täysin. Jos joskus siihen vaikka kyllästyisin, niin aina voin vetää peruukin takaisin päähäni.

Läheiset tukena

Marja Saario on saanut ratkaisustaan käytännössä pelkästään positiivista palautetta.

-Itse asiassa jopa lääkärini totesi, että oletpa rohkea. Lapseni antoivat tukensa asialle, eikä miehellänikään ollut mitään vastaansanomista. Nostan kyllä hattua hänelle, Saario sanoo.

Tuttavansa suosittelemana ja tukemana Saario pistäytyi forssalaisessa Jailbird Tattoo -studiossa.

-Aiempia tatuointeja minulla ei ole, joten sen vuoksi nilkkaani tatuoitiin kokeeksi pieni keiju. Sain siitä vähän käsitystä, miltä tatuoiminen tuntuu.

Kulmien kestopigmentointi on Saariolle tuttu asia entuudestaan.

-Sattuuhan se hieman, mutta kauneuden vuoksi pitää välillä kärsiä, Saario hymyilee.

Kosmeettinen tatuointi

Alopecia voi puhjeta kenelle tahansa ja missä iässä tahansa. Saario päätti kertoa sairaudestaan julkisesti, jotta voisi rohkaista muita saman asian kanssa painiskelevia.

-Kaikille diagnoosi ei ole lainkaan helppo asia. Valitettava tosiasia on sekin, että kaljut miehet hyväksytään helpommin kuin naiset.

Saarion oli jopa vaikeuksia löytää kampaaja ajelemaan hänen hiuksensa siiliksi. Koneenkäyttäjä piti lopulta etsiä muualta.

-Minusta tuo on käsittämätöntä. Minuun otti kerran yhteyttä eräs ikääntyvä asiakas, jolle oli kieltäydytty tekemästä tatuointia muutamassa eri liikkeessä. Mikä minä olin silloin 42-vuotiaana kieltämään täysivaltaiselta 72-vuotiaalta tatuointia, Sezgin puuskahtaa.

Sezgin on toiminut tatuointialan päätoimisena yrittäjänä vuodesta 2010.

-Ihan tällaista työtä en ole aiemmin toteuttanut. Päihin tietysti otetaan tatuointeja, mutta en ole tehnyt vastaavaa kosmeettisista syistä. Arpia sen sijaan olen tatuoinut piiloon.

Kosmeettisiksi tatuoinneiksi mielletään myös kulmien kestopigmentoinnit ja huulten rajaukset.

-Ne ovat jatkuvasti suositumpia myös nuorempien asiakkaiden keskuudessa. Joskus vielä 10–15 vuotta takaperin kestopigmentointi oli enemmänkin eliittirouvien juttu, mutta tänä päivänä myös nuoremmilla ja työssäkäyvillä on varaa kestopigmentointeihin, Sezgin kertoo.

Asiasanat

Fingerpori

comic