Uutiset

Rokotteet tepsivät myös koronan uusiin mutaatioihin – Tulevaisuudessa virus voi onnistua väistämään rokotetta, mutta rokotteiden muuttaminen on tutkijan mukaan helppoa

Koronaviruksen kanssa saatetaan päätyä samanlaiseen tilanteeseen kuin influenssanrokotteissa, joista tehdään uusi versio joka vuosi.
Koronarokotteet "opettavat" immuunijärjestelmälle useita keinoja hyökätä koronavirusta vastaan. Arkistokuva. Kuva: Arttu Laitala
Koronarokotteet "opettavat" immuunijärjestelmälle useita keinoja hyökätä koronavirusta vastaan. Arkistokuva. Kuva: Arttu Laitala

Koronavirusrokotteet suojaavat tutkijoiden mukaan myös koronaviruksen uusilta mutaatioilta.

Britanniassa leviävä koronaviruksen uusi tyyppi on aiheuttanut laajaa huolta rokotteiden toimivuudesta mutaatioihin. Lukuisat maat Suomi mukaan lukien ovat katkaisseet lentoliikenteen Britanniasta.

Uusi virustyyppi tarttuu Britannian viranomaisten mukaan ihmisestä toiseen peräti 70 prosenttia tehokkaammin kuin aiemmat virusmuodot.

Siitä huolimatta, että uusi mutaatio näyttää tarttuvan paljon aiempia nopeammin, sen aiheuttama tauti ei ole ärhäkämpi tai vaarallisempi.

Uutta viruskantaa tutkiva Cambridgen yliopiston professori Ravi Gupta sanoo, että kaikki kolme johtavaa koronarokotetta – Pfizerin ja Biontechin, Modernan sekä AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämät – tehoavat myös Britanniassa leviävää koronamuunnoista vastaan.

Rokotteet ”opettavat” immuunijärjestelmän hyökkäämään virusta vastaan usealla tavalla, joten yksittäiset mutaatiot eivät vie rokotteiden tehoa.

– Huoleen on aihetta sitten, jos tulee useita päällekkäisiä mutaatioita, Gupta totesi BBC:lle.

Virus voi väistää rokotteet tulevaisuudessa

Koronavirus kykenee Guptan mukaan todennäköisesti muuntumaan ajan kanssa sellaisiin virustyyppeihin, että sen onnistuisi lopulta levitä rokotettuihin ihmisiin.

Lyhyellä aikavälillä tällaista ei hänen mukaansa ole luvassa.

– Muunnos ei vaikuta rokotteiden tehokkuuteen pandemian lopettamisessa, Gupta sanoo.

Jos tulevaisuudessa päädyttäisiin tilanteeseen, jossa koronaviruksen mutaatiot kykenisivät tarttumaan rokotettuihin ihmisiin, rokotteita pitäisi päivittää säännöllisesti.

Guptan mukaan se on onneksi helppoa.

Vastaava tilanne on jatkunut vuosikausia influenssarokotteiden kanssa.

Niistä tehdään joka vuosi uudet versiot, jotka toimivat influenssaviruksen uusia mutaatioita vastaan.

Tehokkaampi piikkiproteiini

Britanniassa havaitussa koronaviruksen uudessa tyypissä on useita eri muunnoksia, mutta tärkein niistä näyttää olevan mutaatio viruksen niin sanotussa piikkiproteiiinissa.

Koronavirus käyttää piikkiproteiinia siihen, että se kiinnittyy ihmisen soluihin.

Uuden muunnoksen piikkiproteiini on ilmeisesti tehokkaampi tunkeutumaan ihmisen solukkoon.

Uusi mutaatio

Britanniassa leviävä koronaviruksen uusi mutaatio tarttuu maan viranomaisten mukaan 70 prosenttia aiempia virustyyppejä tehokkaammin.

Virus ei aiheuta vaarallisempaa tautia.

Uusi mutaatio havaittiin ensi kertaa syyskuussa.

Viime viikkoina yli kaksi kolmasosaa Lontoossa todetuista koronatartunnoista on ollut uuden virustyypin aiheuttamia.

Useat maat ovat keskeyttäneet lennot Britanniasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic