Uutiset

Roosa nauha -keräys järjestetään nyt äitienpäivän alla – Tukea myös naisten huonoennusteisten syöpien tutkimukselle

Lahjoituksia suunnataan nyt myös gynekologisten syöpien tutkimukseen. Tänään vietetään munasrjasyövän tietoisuuspäivää.
Tältä näytti vuoden 2017 Roosa Nauha. Keräyksellä tuetaan perinteisesti rintasyöpätutkimusta. Kuva: Tapio Tuomela
Tältä näytti vuoden 2017 Roosa Nauha. Keräyksellä tuetaan perinteisesti rintasyöpätutkimusta. Kuva: Tapio Tuomela

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys järjestetään ensimmäistä kertaa äitienpäivän alla. Lahjoitusvaroja suunnataan rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös gynekologisten syöpien tutkimukseen. Vuosittain yli 6500 naista Suomessa sairastuu rintasyöpään ja gynekologisiin syöpiin.

– Tutkimuksen ja seulonnan ansiosta 90 prosenttia rintasyöpään sairastuneista selviää. Nyt tarvitaan vahvaa panostusta myös muiden naisten syöpien tutkimukseen, jotta niissäkin ennusteet paranisivat, sanoo Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors tiedotteessa.

– Roosa nauha -keräys toteutetaan ensimmäistä kertaa myös äitienpäivänä, jotta voimme lahjoitusten avulla auttaa yhä useampaa naista selviämään syövästä.

Munasarjasyövän tutkimukselle tukea

Toukokuun 8. päivä vietetään munasarjasyövän tietoisuuspäivää. Huonoennusteisen munasarjasyövän tutkimus alkaa jo tuottaa tuloksia. Syöpäsäätiö on tukenut merkittävällä panostuksella munasarjasyövän tutkimusta viime vuosina.

Yksi rahoitusta saaneista on professori Sampsa Hautaniemi Helsingin yliopistosta. Hautaniemen ryhmän kehittämä menetelmä auttaa löytämään potilaalle yksilöllisen lääkehoidon yleisimpään ja aggressiivisimpaan munasarjasyöpään. Menetelmä perustuu kasvainperäisen DNA:n nopeaan analysointiin verestä.

– Olemme munasarjasyövän täsmälääkintään tähtäävän tutkimuksen eturintamassa maailmassa. Tavoitteenamme on ymmärtää, miten munasarjasyöpä tulee vastustuskykyiseksi nykyisille hoidoille, ja käyttää tätä tietoa tehokkaampien täsmälääkkeiden löytämiseksi, kertoo professori Hautaniemi.

– Munasarjasyövällä on tällä hetkellä huono ennuste. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta, sillä syöpätutkimuksen avulla on nyt löydetty yhä yksilöllisempiä lääkeyhdistelmiä myös tämän syövän hoitoon, Hautaniemi kertoo tiedotteessa.

Lahjoituksen Roosa nauha -keräykseen voi tehdä verkossa: www.roosanauha.fi/lahjoita

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic