Uutiset

Roskalavalle joutunut yliopiston arkistomateriaali pelastui – sade ei pilannut

Turun yliopiston folkloristiikan, uskontotieteen ja kansatieteen arkistoaineistoa joutui inhimillisen erehdyksen seurauksena roskalavalle maaliskuussa. Aineisto oli suurimmaksi osaksi kelanauhoja ja muita äänitteitä, joita on kerätty 1960-luvulta alkaen.

Sää oli tapahtumahetkellä sateinen. Muuton yhteydessä tapahtuneesta vahingosta seurasi mittava pelastusurakka, joka on osoittautunut onnistuneeksi.

-Aineisto lähetettiin Helsinkiin kuivatettavaksi, puhdistettavaksi ja digitoitavaksi sen jälkeen, kun se oli saatu nopeasti sisälle sateesta. Loppuselvitystä ei ole vielä tehty, mutta käsittääkseni materiaali pystyttiin todella hyvin pelastamaan, kertoo Turun yliopiston palvelujohtaja Päivi Mikkola.

Muun muassa 11 000 tuntia ääninauhoja sisältänyt aineisto on Mikkolan mukaan nyt entistä paremmin käytettävissä digitaalisessa muodossa.

Pelastusurakan teki osaltaan hankalaksi se, että monet ääninauhat olivat erillään niiden kuorista. Aineiston aiheet vaihtelivat Inkerin kansanperinteestä kansanlääkintään, itkuvirsiin ja Turun seudun uskonnolliseen kenttään.

-Siinä oli ollut jonkin verran ongelmaa, että oikeat palaset saatiin kohtaamaan, Mikkola sanoo.

Tapaus ei ole sinällään nopeuttanut vanhojen arkistojen digitointia Turun yliopistossa.

-Arkistoaineistojen säilytys on meillä hyvällä mallilla. Tämä oli kyllä opettavainen tarina siitä, että monenlaista voi sattua esimerkiksi muuttojen yhteydessä, Mikkola miettii.

Operaation hintalappu ei ole vielä tiedossa, koska työ on edelleen kesken. Mikkola arvioi urakan arvon olevan useita kymmeniä tuhansia euroja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti