Uutiset

Ruandan kansanmurhasta tuomittu elinkautisvanki anoi armahdusta – Helsingin hovioikeus hylkäsi hakemuksen

Maailman pahimpiin verilöylyihin lukeutuvaan Ruandan kansanmurhaan osallistunut mies ei pääse vapaaksi.
Kuva: Vesa Joensuu

Helsingin hovioikeus on hylännyt Ruandan kansanmurhasta tuomitun pastori Francois Bazaranban armahdushakemuksen. Bazaranba on tuomittu joukkotuhonnasta, joka kuuluu Suomen rikoslaissa ryhmään sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

Joukkotuhonta tarkoittaa kansankielellä kansanmurhaa. Bazaranba on suorittanut elinkautista tuomiotaan vajaat 12 vuotta. Elinkautisvanki voi hakea armahdusta Helsingin hovioikeudelta, kun hän on suorittanut tuomiostaan 12 vuotta.

Bazaranba on ensimmäinen koskaan Suomessa joukkotuhonnasta tuomittu henkilö. Kyseinen rikosnimike tuli rikoslakiin vuonna 1974.

 

Helsingin hovioikeuden vuonna 2012 antaman tuomion mukaan Bazaranba käski Ruandassa hutuja tappamaan tutseja ja polttamaan näiden koteja. Lisäksi Bazaranba tappoi omin käsin useita tutseja.

Ruandan alkuperäisväestö jakautuu kahteen pääryhmään, hutuihin ja tutseihin. Etnisesti ryhmät eivät eroa toisistaan, mutta hutut ovat olleen perinteisesti maanviljelijöitä ja tutsit karjankasvattajia.

Raakalaismaiset veriteot liittyvät vuoden 1994 tapahtumiin Ruandassa, kun hutut pyrkivät eroon yläluokkaisina sortajinaan pitämistään tutseista. Tuolloin äärihutujen ryhmät murhasivat reilun kolmen kuukauden aikana 800 000 tutsia ja maltillista hutua.

Tapahtuma on yksi raakalaismaisimpia ja pahimpia verilöylyjä maailman historiassa. Tutsien murhat tapahtuivat pääosin viidakkoveitsillä, lyömäaseilla ja käsin. Armollisesti surmaavia ampuma-aseita ei juurikaan verilöylyssä käytetty.

 

Helsingin hovioikeus katsoi tuomiossaan, että Bazaranban tarkoituksena oli hävittää hutut ihmisryhmänä Ruandasta joko kokonaan tai osittain.

Bazaranban on ollut vangittuna huhtikuusta 2007 lähtien. Tutkimukset hänen syyllisyytensä selvittämiseksi kestivät useita vuosia. Käräjäoikeudesta Bazaranba sai tuomion vuonna 2010, hovista 2012.

Hän haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta ei saanut sitä.

 

Niin kutsuttu Ruanda-oikeudenkäynti on yksi kalleimmista Suomessa koskaan järjestetyistä oikeudenkäynneistä. Se ja ruandalaismiehen rankaiseminen ovat maksaneet Suomelle vähintään 5,5 miljoonaa euroa.

Tätäkin kalliimpi on Aarnio-case, jonka selvittelykulut ovat tähän mennessä noin 10 miljoonaa euroa.

Muita kalliita oikeudenkäyntejä Suomessa ovat Bodom, Ulvila, Jippii ja Wincapita.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020

Uusimmat