Uutiset

Ruisleivän kotimaisuudessa hurja muutos kolmessa vuodessa

 

Suomi on saavuttanut omavaraisuuden rukiin tuotannossa. Nyt pienten ja keskisuurten leipomojen lisäksi myös molemmat suuret leipomot käyttävät ainoastaan kotimaista viljaa ruisleipiensä leipomiseen.

Vaasan Oy pääsi tavoitteeseen tämän vuoden alussa. Fazer on leiponut ruisleipänsä kotimaisesta rukiista vuodesta 2015 lähtien.

Tuontirukiin määrä oli suurimmillaan lähivuosina satokaudella 2013–14, jolloin Suomeen tuotiin 62,3 kiloa ruista. Omaa tuotantoa oli tuolloin vain 25,7 miljoonaa kiloa.

Tällä satokaudella Suomeen tuodaan ruista ulkomailta viisi miljoonaa kiloa, mikä on Suomen sadan miljoonan kilon kulutuksesta noin viisi prosenttia. Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen arvioi, että ulkomaista ruista voidaan käyttää esimerkiksi sekaleivissä, mämmissä, karjalanpiirakoissa ja muissa elintarvikkeissa.

Viime syksynä kylvetty ruispinta-ala lupailee omavaraisuudessa pysymistä, jos talvehtiminen on sujunut hyvin.

– Oletus on, että omavaraisuus pystytään pitämään, vahvistaa toimialapäällikkö Pekka Heikkilä Elintarviketeollisuusliitosta.

Ruisleipä valittiin alkuvuodesta Suomen kansalliruoaksi äänestyksellä, johon osallistui viime vuonna kaikkiaan lähes 50 000 suomalaista. Kansallisruokaäänestyksen järjestivät Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä maa- ja metsätalousministeriö.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic