Uutiset

"Rumba jatkuu vielä pitkään", murhayrityksen uhriksi joutunut perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja arvelee

Pekka Kataja uskoo murhayrityksen olleen poliittinen. Perussuomalaisten kantahämäläinen kansanedustaja Lulu Ranne sanoo rikoksen kohdistuneen demokratian ytimeen.
Pekka Kataja kuvattuna perussuomalaisten toritilaisuudessa elokuun puolivälissä. Kuva: Lulu Ranne

Poliisi on vanginnut kaksi miestä epäiltyinä todennäköisin syin perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yrityksestä. Miehet ovat syntyneet vuosina 1976 ja 1981. Epäillyt otettiin kiinni syyskuun alussa.

Pekka Kataja kertoo olevansa helpottunut, kun epäillyt tekijät on saatu kiinni. Hän on vakuuttunut siitä, että teon motiivi oli poliittinen.

Kataja oli perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkönä keskeisesti vaikuttamassa siihen, ettei toista vangittua Teemu Torssosta valittu eduskuntavaaliehdokkaaksi vuoden 2019 vaaleissa. Katajan mukaan hylkäävän päätöksen jälkeen alkoi häneen ja puolueeseen kohdistunut lokakampanja, jonka nyt epäillään kärjistyneen vakavaan väkivallantekoon.

– Saa nähdä, onko tapaukseen sotkeutunut vielä muitakin henkilöitä suunnittelun osalta, Kataja pohtii.

Kataja uskoi koko ajan, että poliisi saa tekijät selville

Toista vangituista, Kansallismielisten liittouman johtajana ja Soldiers of Odin -ryhmässä toiminutta Tero Ala-Tuuhosta Kataja ei tunne entuudestaan.

– Hän ei tietääkseni ole koskaan ollut perussuomalaisten jäsen. Hän oli kuitenkin kiivaasti mukana Torssosen porukassa.

Kataja sanoo koko ajan uskoneensa, että poliisi saa tekijät selville. Hän kiittelee vuolaasti poliisin toimintaa.

– Jossain muualla tällainen olisi saattanut jäädä selvittämättä. Minulle ei ole jäänyt tapauksesta pelkotiloja. Tapauksesta on nyt kahdeksan viikkoa enkä ole sinä aikana asunut asunnossani. Se ei kuitenkaan ole johtunut tästä tapauksesta vaan muusta syystä. Helsingissä olen käynyt tarvittaessa, kertoo perussuomalaisten kansanedustajan Jouni Kotiahon avustajana työskentelevä Kataja.

Hän arvioi, että juttua tullaan käsittelemään aikanaan käräjäoikeuden jälkeen ainakin hovioikeudessa.

– Rumba jatkuu vielä hyvinkin pitkään.

Harmitteli ensimmäistä lausuntoaan

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö sekä kansanedustaja Jouni Kotiahon eduskunta-avustajana toiminut Kataja joutui vakavan väkivallan uhriksi 17. heinäkuuta, kun kaksi miestä hakkasi hänet henkihieveriin vasaran kaltaisin välinein.

Teko tapahtui Katajan kotona. Uhrin kertomuksen mukaan joku soitti hänen asuntonsa ovikelloa. Kun Kataja raotti ovea, mies kertoi tuovansa perussuomalaisten esitteitä ja pyysi nähtäväkseen Katajan henkilöllisyystodistuksen.

Katajan haettua olohuoneesta henkilökorttinsa ja palattuaan ovelle, ovi avattiin kokonaan ja kaksi miestä kävi Katajan kimppuun.

Väkivallan seurauksena Kataja joutui hoitoon Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Sairaalassa lääkärit löysivät Katajasta 21 iskukohtaa, jotka parsittiin umpeen 151 tikillä.

Kataja antoi ensimmäisen kommenttinsa tapauksesta Keskisuomalaisen toimittajalle jo ambulanssista. Kataja sanoi, että paketin tuoja oli ”arabin näköinen”. Sen arvion hän on sittemmin todennut väkivallan jälkeisessä järkytystilassa annetuksi virhearvioksi. Kataja on myöhemmin harmitellut lausuntoaan.

Katajan harkitsematon ensiarvio hyökkääjistä kylvi paljon kuohuntaa etenkin sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tviittasi tapauksesta tuoreeltaan näin:

– Ulkomaalaistaustainen mieskaksikko oli arvaamatta kotiovelle tullen ryöstänyt ja pahoinpidellyt sairaalakuntoon PS:n Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan, jonka tiesivät perussuomalaiseksi. Voimia Pekalle. Toivottavasti poliisi löytää raukkamaiset tekijät.

Vangittu kaksikko on kuitenkin maahanmuuttokriittistä kantaväestöä, ja toinen vieläpä perussuomalaisten entinen puolueaktiivi.

Tavio: Se oli hetken tiedoin tehty informatiivinen tviitti

Mihin analyysi tilanteesta ja sen julkaiseminen sosiaalisessa mediassa perustui, Ville Tavio?

– Se oli sen hetken tiedoin tehty informatiivinen tviitti ilman mitään omaa lisämaustetta. Luotin uhrin sanomaan ja toistin sen, Tavio vastaa.

Haastattelun jälkeen Tavio lähetti vielä tekstiviestin.

– Kyseessä oli sanomalehti Keskisuomalaisen julkaisema tieto siitä, että Katajan pahoinpidelleet olivat ulkomaalaistaustaisia.

Perinteinen media tekee julkaisemistaan asiavirheistä oikaisun.

Aiotko toimia samoin?

– Jos on tehnyt virheen, se on tärkeä oikaista. Korjaan virheen twitteriini.

Lulu Ranne: Rikos kohdistui demokratian ytimeen

Perussuomalaisen kantahämäläinen kansanedustaja Lulu Ranne kommentoi uutisia vangitsemisista tekstiviestillä Forssan Lehdelle perjantai-iltana.

– Puolueemme tuomitsee kaikki väkivallantiet mukaan lukien ääripäiden liikkeiden teot. Tällainen rikos, joka kohdistuu demokratian ytimeen on pelottavaa, mutta ei ole vaikuttanut toimintaamme. LM-HäSa

Uusimmat

Fingerpori

comic