Lounais-Häme Uutiset

Ruokakoira Aino on haistanut jo yli 300 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita – makkaraleipä pitää jättää rajan taakse, jotta sadan miljoonan vahingoilla uhkaava tauti ei leviä Suomeen

Ruokakoira Aino on työssään ensimmäinen Suomessa. Afrikkalaisen sikaruton leviämistä torjutaan itärajalla myös infotauluin ja katumusroskiksin. Ihmiseen sikarutto ei tartu, mutta sioille tauti on tappava.
Ruokakoira Aino aloitti työnsä Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemilla kesäkuussa.

Kesäkuussa työnsä aloittanut Tullin ruokakoira Aino on saanut itärajalta saaliiksi jo yli 300 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita, joita ei saa tuoda Suomeen.

Asia on ajankohtainen afrikkalaisen sikaruton leviämisen pelossa.

– Suurin osa tästä Ainon löytämästä määrästä kertyi kesäkuussa, kun kausityöläiset tulivat Suomeen, kertoo Ainon ohjaaja, tullitarkastaja Seija Kontunen.

Kontusen mukaan usein itärajan yli ostoksille kulkevat autoilijat ovat jo oppineet, ettei makkara- ja juustoleipiä saa tuoda Suomen puolelle.

– Heillä on teetermoksen lisäksi eväinä nyt kahvileipiä ja hedelmiä. Sen sijaan esimerkiksi mökkilomalle Suomeen pari kertaa vuodessa tulevilta voi vielä löytyä eläinperäisiä tuliaisia, hän selvittää.

Katumusroskikset myös käytössä

Tullin valvontajohtaja Mikko Grönbergin mukaan paras tilanne olisi sellainen, jossa Ainon kuono ei vainuaisi yhtäkään kiellettyä tuotetta, vaan kaikki rajan ylittäjät käyttäytyisivät jo etukäteen sen mukaan, mitä toiselle puolelle saa viedä ja mitä ei.

– Toisaalta sekä Aino että niin sanotut katumusroskikset, joihin saa ja pitää heittää mukanaolevat eläinperäiset tuotteet, ovat olleet Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemilla vasta kesästä saakka.

– Ja täytyy muistaa, että Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittää vuosittain noin yhdeksän miljoonaa ihmistä ja lentoliikenteessä nämä rajoitukset koskevat noin viittä miljoonaa EU-ulkopuolelta matkustavaa, joten sataprosenttista valvontaa ei pystytä järjestämäänkään, hän jatkaa.

Itärajan läheisyydessä viestitään sikaruton leviämisen estämisestä myös infotauluilla.

Eläintautien leviämisriskin takia lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä on kielletty lainsäädännöllä.

Kollegoita toiveissa

Yksivuotias kultainennoutaja Aino tekee välillä keikkaa myös Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja postiliikenteen tarkkailuun.

Grönbergin mukaan hyvät kokemukset Suomen ensimmäisestä ruokakoirasta toivottavasti poikivat Ainolle myös kollegoja.

Hän kertoo, että Ainon työpäivän pituus ja tauotus riippuu siitä, miten koira jaksaa. Käytäntö on sama kuin muillakin tullikoirilla.

Tullilla on yhteensä lähes viisikymmentä koiraa. Valtaosa niistä on koulutettu huumausaineiden etsintään, mutta osa etsii savukkeita, nuuskaa, rahaa, aseita ja räjähteitä.

Aino myös asuu ohjaajansa Seija Kontusen luona, mikä auttaa tunnistamaan koiran jaksamista ja virettä.

– Sitä palkitaan leikeillä ja herkuilla, Grönberg selvittää.

Ei tartu ihmiseen

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt EU-alueella Puolaan ja Baltiaan. Syyskuussa sitä tavattiin Belgiassa.

Ensimmäiset tapaukset lähellä Suomea olivat Leningradin alueella ja Pietarissa jo vuonna 2009.

Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan havaittu.

Luonnonvarakeskus selvittää parhaillaan, minkä verran Suomen ja Venäjän välisen rajan villisika-aita torjuisi villisikoja ja siten taudin leviämisriskiä.

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus on erittäin kestävä. Se säilyy kuumentamattomassa lihassa, kuten esimerkiksi savulihassa, yli vuoden. Sairastuneitten eläinten eritteet ja metsään jääneet raadot sisältävät paljon virusta.

Virus voi kantautua myös esimerkiksi kenkien, autonrenkaitten ja autonpohjien tai metsästysvarusteitten mukana.

Afrikkalainen sikarutto on koti- ja villisioille tappava, mutta se ei tartu ihmiseen.

Jos se leviäisi suomalaisiin sikaloihin, vahinkojen on arveltu nousevan jopa sataan miljoonaan euroon. Jopa koko suomalaisen sianlihantuotannon loppumisesta on puhuttu, jos tauti pääsisi maahan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti