Uutiset

Ruokaturvallisuuden tarkastusväli voi venyä vuosiin – painopiste on kauppojen omavalvonnassa

Tamperelaisen marketkauppiaan on väitetty paitsi ahdistelleen työntekijöitään myös myyneen pilaantunutta ruokaa palvelutiskistä.

Kyseinen kauppias on kiistänyt väitteet.

Asiasta virinneiden verkkokeskustelujen mukaan vanhaksi käyneen ruuan myynti olisi ollut suomalaisissa kaupoissa laajempaakin.

Miten irtotavarana myytävien elintarvikkeiden tuoreutta sitten tänä päivänä valvotaan?

-Kun ollaan tunnollisia ja hommat hoituvat, niin omavalvonnan kautta esimerkiksi kylmätiskien lämpötiloja ja kymmeniä muita asioita seurataan tarkasti ja jatkuvasti, mutta suoranaista viranomaisvalvontaa on vähemmän, kaupanjohtajana pitkään toiminut henkilö selvittää.

Toinen kauppias arvioi, että huono ruokaturvallisuus on kaikuja vuosikymmenten takaa, jolloin ruokahävikkiä pelättiin ehkä liikaakin.

-Tuo Tampereen tilanne kuulostaa tänä päivänä kuultuna uskomattomalta. Palvelutiskikauppa on ollut kasvussa viime vuosina ja harmittaa, jos siihen tulee tämän yksittäisen tapauksen seurauksena takapakkia.

Kaikilta ruokakaupoilta vaaditaan omavalvontasuunnitelma, johon kuuluu muun muassa tarkat tiedot näytteiden otosta. Suunnitelmaa toteutetaan kaupan käytännöissä kaiken aikaa.

Omavalvonnan lisäksi kuntien terveystarkastajat tekevät tarkastuskäyntejä, jotka ovat viime vuosina näkyneet kuluttajillekin kaupan ikkunaan tai oveen kiinnitettyinä Oiva-hymynaamatarroina.

Oiva-tarkastusten lisäksi ruokaturvallisuutta valvotaan eri teemoihin keskittyvin projektein.

-Tarkastuksia tehdään keskimäärin pari kertaa vuodessa. Vähän aikaa sitten meillä tarkastettiin jääpalakoneet ja sitä ennen salaattibaari, kauppias kertoo.

Alalla toimivat muistuttavat myös siitä, että kaupan pitää kertoa näkyvästi asiakkaille esimerkiksi kalojen pyyntipaikat ja -ajat.

Ennalta ilmoittamatta

Oiva-tarkastuksissa kaupoista otetaan näytteitä tarkastavan viranhaltijan harkinnan mukaan.

Myös tarkastustiheys vaihtelee. Toiminnan laajuuteen ja riskiperäisyyteen nähden osa yrityksistä voidaan Oiva-tarkastaa esimerkiksi useammankin kerran vuodessa, mutta osa esimerkiksi vain kerran viidessä vuodessa.

Tarkastusraportit julkaistaan sitä mukaa, kun tarkastuksia tehdään.

Tarkastus tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta, koska tarkoitus on tarkastaa senhetkistä toimintaa yrityksessä.

Käytännön valvontaa muun muassa ruokakauppojen osalta hoitaa kuntien elintarvikevalvonta ja terveystarkastajat.

Heillä on ohjenuorana elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laatima valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2015-2019. Kaiken perustana on elintarviketurvallisuuslaki.

Asiasanat

Fingerpori

comic