Lounais-Häme Uutiset

Ruokosen ulosajo käänne Kärppien vyöryessä voittoon avausfinaalissa – HPK:n Pennanen: “Olimme jo jäljillä tänään”

Kaksi ylivoimamaalia tehtaillut Kärpät otti avauskiinnityksen Suomen mestaruudesta voitolla täpötäydessä Raksilassa.
Miro Ruokosen ottelu päättyi avauserässä suihkukomennukseen. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Miro Ruokosen ottelu päättyi avauserässä suihkukomennukseen. KUVA: Maiju Pohjanheimo

HPK palasi yhdeksän vuoden tauon jälkeen finaalipeleihin loppuunmyydyssä Raksilassa.

Ennen ottelusarjojen alkua voi aina peilata runkosarjapelaamiseen, mutta tiuhaan joukkueiden peräkkäin kohdatessa tarinat saavat aina uusia käänteitä – ja voimasuhteet saattavat heitellä voimakkaasti jo erien välissä.

Hallitseva Suomen mestari Kärpät otti Raksilassa täyden kotituvan edessä avauskiinnityksen kultamitaleista 4–1 -voitollaan Kerhosta ja aloitti raapustaa finaalisarjan käsikirjoitusta omalta kannaltaan suotuisasti.

Tällä kertaa ottelun ratkaisu oli se, että Kärpät iski kaksi ylivoimamaalia, HPK:n joutuessa tyytymään yhteen. Kärpät kuitenkin somisti vielä voittolukemiaan kahdella maalilla tyhjään rysään Kerhon hakiessa tasoitusta ottelun lopussa ilman maalivahtia.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen näki molempien joukkueiden tiiviin puolustuspelaamisen määrittäneen ottelun luonnetta.

– Tämä oli kovatasoinen maalin peli, jossa viisikkopelistä syntyneet paikat olivat vähissä. Ylivoimalla Kärpät teki yhden enemmän kuin me teimme. Kovaa mentiin ja meillä oli omat hetkemme, Pennanen summasi Hämeen Sanomille ottelun jälkeen pukukoppikäytävällä.

 

HPK:n ensimmäinen suuri hetki koitti ottelun avauserässä. Vierasjoukkue lähti Raksilan porteista otteluun vahvasti saaden lentävän lähdön tuttuja kulmapelejään vyörytellen.

Kärppien ykkösprovosoija Jari Sailion joutuessa jäähyaitioon, HPK ei haaskannut aikaa illan ensimmäisen ylivoimatilaisuuden koittaessa. Tulosta tuli nopeasti.

Teemu Turunen lapioi kiekon maaliin turvallaan ollessaankin ja vei HPK:n 1–0 -johtoon. Maalia tarkastettiin videolta ensin tuomareiden aloitteesta, mutta myös toisen kerran, kun Kärppien päävalmentaja Mikko Manner käytti haasteensa – tuomio ei kuitenkaan muuttunut.

HPK vaikutti olleen pelin päällä avauserän lopussa, mutta Miro Ruokosen saama 5+20 -jäähypaketti varomattoman ja täysin turhan Michal Kristofin pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta käänsi vaakaa Kärpille. Lopulta Kärppien Jani Hakanpää kiskaisi tasoituksen ensimmäisen erän lopulla.

Kärppien ote kantoi myös toiseen erään, jossa miekkailtiin kuitenkin maaleitta Kärppien ollessa niskan päällä. Kuvaavaa oli, että toisessa erässä HPK ei varsinaisesti kiekkosadetta Kärppä-maalille aikaan saanut – Kärppä-vahti Veini Vehviläinen selvisi yhdellä torjunnalla.

Pennanen ei Ruokosen taklausta halunnut kommentoida. Sitä Pennanen kuitenkin kommentoi, että hänen joukkueensa on pakko pystyä pelaamaan jatkossa jäähyttömämmin.

– Jäljillä olimme jo tänään, mutta parantaa pitää, Pennanen totesi.

 

Ruokosen tuomion Pennanen sulatti, mutta hetkeä aiemmin nähtyä kyseenalaista taklausta Niclas Luceniukseen ei. Pennanen ilmeisesti ihmetteli, että Kärpät selvisi tilanteesta ilman rangaistusta, sillä hän keskusteli napakasti taiston tauottua otteluvalvojan kanssa.

– No joo, siitä vähän puhuttiin. Otteluvalvoja ei ollut nähnyt tilannetta jostain syystä, eikä ottanut asiaan kantaa. Pienet ovat marginaalit myös siinä, miten jäähyjä annetaan, Pennanen toppuutteli.


Kolmas erä
 tuotti otteluun ratkaisun.

Ratkaisun isänä toimi juuri aiemmin ottelussa Ruokosen taklauksen vuoksi jäähän lyyhistynyt Kristof, joka pamautti Kärpät 2-1 -johtoon ylivoimalla, Filip Riskan istuessa jäähyaitiossa.

Pennanen otti maalivahtinsa Larmin pois ja lähti jo ajassa 57.41 hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia.

Tasoitusta ei tullut vaan Kärppien Lasse Kukkonen ja Ville Leskinen pääsivät kaunistelemaan oululaisten voiton 4–1 -luvuiksi.

– Sitä on tutkittu, että mitä varhaisemmassa vaiheessa uskaltaa ottaa maalivahdin pois, sitä todennäköisemmin tulee maali. Kun meillä oli hyökkäyspään aloitus, ehdottomasti maalivahti pois vaan, Pennanen kuittasi.

Ottelusarja jatkuu tiistai-iltana Hämeenlinnan Ritariareenassa, jonne häkkiä odotellaan täyteen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic