Uutiset

Ruotsi ei vieläkään saanut uutta pääministeriä

Porvariallianssi hajosi, keskustapuolue ja liberaalit äänestivät maltillisten Ulf Kristerssonia vastaan.
Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtajasta Ulf Kristerssonista ei tullut pääministeriä ainakaan nyt.

Ruotsi ei saanut vielä keskiviikkonakaan uutta pääministeriä, kun Ruotsin valtiopäivät äänesti äänin 195 vastaan 154 puolesta maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin nousemisesta pääministeriksi.

Ruotsi on ollut poliittisessa umpikujassa syyskuun vaalien jälkeen. Vaaleissa porvariallianssi ja punavihreä blokki saivat suurin piirtein yhtä suuren kannatuksen, ja muiden puolueiden hyljeksimä, maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit nousi vaa’ankieliasemaan.

Keskiviikon äänestys rikkoi neljän puolueen porvariallianssin, sillä keskustapuolue ja liberaalit vastustivat maltillisten ja kristillisdemokraattien vähemmistöhallitusta. Kristerssonia vastaan äänesti myös punavihreä blokki, eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue.

Ruotsidemokraatit äänestivät Kristerssonin puolesta

Keskustapuolueen ja liberaalien valinnan taustalla on se pelko, että vähemmistöhallituksen olisi katsottu jäävän liiaksi muiden puolueiden inhoaman ruotsidemokraattien vaikutukselle alttiiksi.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson ilmoitti tiistaina, että hän äänestää Kristerssonin puolesta.

Ruotsin valtiopäivien 349 edustajasta Kristersson olisi tarvinnut taakseen 175. Maltillisilla, kristillisdemokraateilla ja ruotsidemokraateilla on yhteensä 154 edustajaa, joten hän oli tarvinnut taakseen 21 edustajaa muista puolueista.

Edellisen kerran Ruotsissa kävi 40 vuotta sitten niin, että porvarillinen puolue äänesti porvarillista pääministeriehdokasta vastaan.

Ulf Kristerssonille kävi samoin kuin sosiaalidemokraattien johtajalle Stefan Löfvenille, joka hävisi samanlaisen äänestyksen 25. syyskuuta. Löfveniä vastaan äänesti 204 edustajaa.

Oli epäselvää, miten puhemies Andreas Norlén reagoi äänestystulokseen. Yksi mahdollisuus on, että hän antaisi hallituksen muodostamisen nyt keskustapuolueen johtajan Annie Lööfin tehtäväksi.

Norlén voi yrittää pääministeriehdokkaan nimittämistä neljä kertaa. Jos ne eivät mene äänestyksessä läpi, edessä ovat uudet vaalit.

Uusimmat

Fingerpori

comic