Uutiset

Ruotsi haluaa rajoittaa sote-yritysten voittoja – Suomessa idealle ei lämmetä

Suomi ottaa monessa asiassa mallia Ruotsista, mutta länsinaapurin hallituksen esittämää sosiaali- ja terveysalan yritysten voittokatto ei saa meillä kannatusta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen terveys- ja sosiaalitalousyksikön päällikkö, tutkimuspäällikkö Timo Seppälä, Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestön SOSTE ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas sekä yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten edunvalvojan Hyvinvointialan liiton talous- ja veroasioiden asiantuntija Joel Kuuva suhtautuvat kaikki voittokattoon kielteisesti.

Asiasta ei ole juuri edes keskusteltu Suomessa, koska Ruotsin sosiaali- ja terveysalan markkinoihin liittyvät ongelmat eivät ole meillä mahdollisia nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Seppälä, Kiukas ja Kuuva sanovat, että sote-uudistus olisi nyt tärkeää toteuttaa niin huolellisesti, ettei keskustelua tarvittaisi myöhemminkään.

Olennaista on se, mikä taho maksaa potilaan hoidosta ja mistä yrityksille ylipäänsä maksetaan kompensaatiota.

-Kun Kela maksaa sairauspäivärahaa leikkausta odottavalle, ei sairaalalla ole intoa leikata nopeasti. Koko potilaan hoitopolku pitäisi saada yhteen ja samaan rahapussiin, sillä jos järjestelmällä on kannustin tarjota nopea hoito, syntyy säästöä. Se kuitenkin vaatisi todella isoa muutosta ajattelutapoihin ja rahoitusrakenteeseen, Kiukas sanoo.

Hieman Kiukkaan kuvaileman kaltaiseen toimintatapaan ovat lähteneet mukaan esimerkiksi jotkin vakuutusyhtiöt, jotka ovat perustaneet omia sairaaloita.

Kiukaslisää, että suurin osa terveydenhuollon kustannuksista syntyy 10–15 prosentista potilaita. Järjestelmä tulisi siksi laatia niin, ettei sote-yrityksille synny mahdollisuutta kermankuorintaan, eli halpojen asiakkaiden valintaan.

-Jos kompensaatiota ei mietitä tarkkaan, jokainen yritys pyrkii saamaan asiakkaikseen ne ihmiset, jotka eivät koskaan käytä palveluita, Seppälä sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic