Uutiset

Ruotsi joutuu lähettämään syöpäpotilaita Suomeen laitevian vuoksi – Suomessa hoidetaan jo ennestään satoja naapurimaan syöpiä

Tukholman maakunta tarvitsee apua suomalaiselta yksityiseltä syöpäsairaalalta.
Docrates on Pohjoismaiden ainoa yksityinen syöpäsairaala. Tukholman maakunta ohjaa sinne lähiaikoina sädehoitoon potilaitansa, koska uusien sädehoitolaitteiden käyttöönotto on viivästynyt. Kuva: Kimmo Penttinen
Docrates on Pohjoismaiden ainoa yksityinen syöpäsairaala. Tukholman maakunta ohjaa sinne lähiaikoina sädehoitoon potilaitansa, koska uusien sädehoitolaitteiden käyttöönotto on viivästynyt. Kuva: Kimmo Penttinen

Suomessa hoidetaan satoja ruotsalaisia syöpäpotilaita vuosittain. Lähiaikoina ensimmäistä kertaa hoidettavaksi tulee myös syöpäpotilaita, jotka ruotsalainen terveysviranomainen lähettää hoidettavaksi suoraan Suomeen.

Ruotsista tuodaan lähiaikoina Suomeen hoitoon syöpäpotilaita, koska Tukholman maakunta ei pysty hoitamaan potilaita tarpeeksi nopeasti. Tämä johtuu uusien sädehoitolaitteiden käyttöönoton viivästymisestä. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle, Ruotsissa Mitt i Stockholm.

Potilaat hoidetaan Helsingissä sijaitsevassa yksityisessä syöpäsairaala Docratesissa. Sairaalassa on hoidettu jo kymmenen vuoden ajan ruotsalaisia syöpäpotilaita, jotka ovat hakeutuneet hoitoon itse.

Ruotsalaisia potilaita saapuu sairaalaan tällä hetkellä vuosittain 400–500.

Ruotsissa sitovat aikarajat hoitoon pääsyyn

Yhtiön toimitusjohtaja Ilpo Tolonen kertoo, että nyt uutisoitujen tukholmalaisten saapuminen johtuu Ruotsin lainsäädännöstä. Ruotsi velvoittaa sairaanhoitoa julkistamaan syövän hoitoon pääsyn ajat ja hoitopolut. Suomessa syövän hoitoon pääsyyn ei ole olemassa sitovia aikarajoja.

– Ruotsissa on lakiin kirjattu velvoite hoitaa potilas tietyssä ajassa ja se pitää ilmoittaa selkeästi. Jos maakunta Ruotsissa ei pysty hoitoon ajoissa, niin hoito tapahtuu jossain toisessa maakunnassa tai tässä tapauksessa ulkomailla.

Ei vaadi erityisjärjestelyitä

Tukholmasta saatetaan joutua ohjaamaan Suomeen kymmeniä syöpäpotilaita riippuen hoitolaitteiden käyttöönotosta. Potilaat tarvitsevat sädehoitoa, ja yksi hoitojakso kestää Tolosen mukaan noin kolme viikkoa. Tukholman maakunta kustantaa potilaiden matkat ja majoitukset. Suomen valtio ei ole osallisena asiaan.

– Lopulta potilas päättää kuitenkin itse lähteekö Suomeen. Meillä on valmiudet kuitenkin ottaa heitä vastaan jo tällä viikolla. Järjestelyn kestoa meille ei ole kerrottu.

Docratesille Tukholmasta nyt tulevat potilaat eivät aiheuta erikoisjärjestelyitä, sillä potilaiden määrä on kokonaisuuteen nähden pieni. Sairaalassa hoidetaan vuosittain 1300–1400 potilasta.

Ruotsalaisten syövän hoitaminen on myös hyvää bisnestä. Tolosen mukaan 25 prosenttia Docratesin liikevaihdosta tulee länsinaapurista. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2018 16,6 miljoonaa euroa.

Dagens Medicin -lehti kertoi 2018, että ruotsalaiset lääkärit ovat kritisoineet Docratesia eturauhassyöpien liian aggressiivisesta hoidosta. Kriitikoiden mukaan hormonihoitoa ja suurta annosta säteilyä yhdistävä hoitotapa ei vastaa kansainvälisiä suosituksia.

”Pitäisi olla huolissaa, jos kukaan ei tänne haluaisi hoidettavaksi”

HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kuvailee Suomeen kohdistuvaa terveysturismia pienimuotoiseksi. Lehtosen mukaan ulkomailta houkuteltava terveysturisti voi olla periaatteessa uhka suomalaiselle potilaalle.

– Terveysturismi kohdistuu syöpä- ja sydäntauteihin, joita hoidetaan suomalaisillakin. Toisaalta terveysturismi tuo tulovirtaa ja rahoittaa itse itseään. Olisi huolestuttavaa, jos kukaan ei haluaisi tulla maailmalta meille hoidettavaksi.

– Sairaaloita ylläpidetään verovaroin ja joskus rahat saattavat loppua kesken. Turismin avulla sairaaloiden toiminta-aikoja voidaan pidentää niin, että tiettyjä sairaaloita pystytään pitämään auki myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lehtonen on itse toiminut yksityissairaala HYKSin hallituksen puheenjohtajana. Sairaala myy erikoissairaanhoidon palveluita suomalaisille ja ulkomaisille potilaille.

Terveysturismi Suomessa

Terveysturismi tuo Suomeen noin 15–20 miljoonaa euroa vuosittain.

Business Finlandin tavoitteena on vähintään viisinkertaistaa summa vuoteen 2023 mennessä.

Suomen vahvuuksia terveysturismissa ovat muun muassa syöpähoidot, lastenhoito, ortopedia ja neurokirurgiset leikkaukset.

Suomen terveysmatkailu ry kertoo, että sen tavoitteena on kasvattaa Suomeen matkustava ulkomainen potilasmäärä moninkertaiseksi.

Terveysturismi Suomesta ulkomaille on nykyisin vähäistä. Tärkeimpiä ulkomaisten terveyspalvelujen käyttäjiä ovat Espanjassa oleskelevat suomalaiset eläkeläiset

Lähteet: Business Finland, Suomen terveysmatkailu ry ja Terveysturismi – uhka vai mahdollisuus? (Duodecim)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti