Uutiset

Ruotsi keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön – Katso video, miten koronarokotteet toimivat

Monet Euroopan maat ovat keskeyttäneet rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia, Suomi jatkaa ainakin toistaiseksi rokotteen käyttöä.
Ruotsin terveysviranomaiset keskeyttävät lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Kuva: EPA

Ruotsin terveysviranomaiset keskeyttävät lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Toistaiseksi ei ole selvää, lopetetaanko rokotukset kokonaan vai keskeytetäänkö ne vain tilapäisesti.

Joukko maita oli jo tätä ennen keskeyttänyt rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

–  Päätös on varotoimenpide, sanoi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell lehdistötiedotteessa.

-  Tiedämme rokotteesta paljon, mutta on silti tärkeää, että keskeytämme nyt rokotukset, kunnes Euroopan lääkeviraston (EMA) selvitys rokotusten ja näiden tapahtumien välisestä mahdollisesta yhteydestä valmistuu.

Ruotsin terveysviranomaisten tietoon ei ole tullut yhtään veritulppatapausta rokotteeseen liittyen.

Rokotusjärjestelyistä vastaavan Richard Bergströmin mukaan Astra Zenecan rokotteen käytön keskeyttäminen ei toistaiseksi merkittävästi hidasta Ruotsin rokotustahtia.

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan Astra Zenecan koronarokotteella on maailmanlaajuisesti rokotettu jo 17 miljoonaa ihmistä.

WHO kokoontuu tiistaina, EMA torstaina

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina maita jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä. WHO:n asiantuntijat kokoustavat asian tiimoilta tiistaina

Myös EMA on linjannut, että rokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Lääkevirasto pitää ylimääräisen kokouksen torstaina

Rokotteen käytön keskeyttäneiden maiden joukkoon liittyivät maanantaina muun muassa Saksa ja Ranska. Jo aiemmin rokotteen käyttö oli keskeytetty tai nykyisen rokote-erän käyttö oli lopetettu esimerkiksi Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa.

Suomi jatkaa rokottamista

Astra Zenecan Pohjoismaiden tiedotuspäällikkö Christina Malmberg Hägerstrand kertoo, että yhtiö on huomioinut Ruotsin päätöksen.

– Kunnioitamme jokaisen maan asiantuntijaviranomaisia, joiden päätökset perustuvat paikallisiin ennakkoehtoihin, hän sanoo.
Suomi ei ainakaan vielä ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä, sillä Suomessa ei toistaiseksi ole ollut nähtävissä riskin lisääntymistä, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

–  Olemme jääneet odottamaan Euroopan lääkeviraston ohjeita. Hehän eivät toistaiseksi ole suositelleet rokotusohjelmien pysäyttämistä vaan katsovat, että hyöty-haittasuhde on reilusti hyödyn puolella. Tätä me olemme kuunnelleet, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL reagoi Nohynekin mukaan herkällä korvalla mahdollisiin muutoksiin EMA:n suosituksissa.

Katso video, miten koronarokotteet toimivat:

 

Lähde: YouPlay

Fingerpori

comic