Uutiset

Ruotsi korottaa väylämaksuja - varustamoille miljoonien eurojen lisälasku

Väylämaksujen korotus Ruotsissa pöyristyttää Suomen ja Ruotsin välillä liikennöiviä varustamoja. Tallink Silja ja Viking Line arvioivat, että kummallekin varustamolle tulee vähintään yli miljoonan euron lisälasku Ruotsin merenkulkulaitoksen uusista väylämaksuista. Tallink Silja ja Viking Line liikennöivät Helsingistä ja Turusta Tukholmaan.

Ruotsin merenkulkulaitos esitti viime viikolla laivaliikenteelle uusia väylämaksuja ja myös uuden mallin niiden laskemiseksi. Väylämaksuihin tulee yhdeksän prosentin korotus ja sen lisäksi erilaisia matkustajamääriin liittyviä maksuja ja laivojen ympäristöystävällisyyden mukaan porrastettu maksu.

Tallink Siljan Ruotsin toimitusjohtaja Marcus Risberg arvioi, että Tallink Siljalle Ruotsin päätös merkitsee 1,5-2 miljoonan euron lisälaskua. Tarkempaa arviota ei vielä ole, koska matkustajamääriin ja ympäristöystävällisyyteen perustuvia maksuja on ollut vielä vaikea arvioida.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo, että yhtiölle tulee Ruotsin perimiin väylämaksuihin 50 prosentin korotus. Se merkitsee yli miljoonaa euroa vuodessa.

-Korotus on aivan kohtuuton, Hanses toteaa.

Risberg ja Hanses arvioivat, että Ruotsin väylämaksujen korotus tuo painetta matkalippujen ja rahdin hintaan. Hanseksen mukaan on kuitenkin selvää, että korotuksia ei voida suoraan siirtää asiakkaiden maksettaviksi. Risbergin mukaan maksujen korotukset tulevat vaikuttamaan myös investointimahdollisuuksiin.

Voimaan vuoden alussa

Väylämaksujen korotus astuu Ruotsissa voimaan vain kuuden viikon varoitusajalla eli vuoden 2018 alussa. Ruotsissa koko merenkulkuala vastusti korotusta. Väylämaksut eivät ole Ruotsissa poliittinen päätös, vaan maan merenkulkulaitos voi itsenäisesti päättää maksuista. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan merenkulkulaitos kattaa väylämaksujen korotuksella oman eläkejärjestelmänsä kustannuksia.

Suomesta Ruotsin väylämaksujen korotukseen pyrkii vaikuttamaan Ahvenanmaan kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Mats Löfström yhdessä neljän muun kansanedustajan kanssa. He ovat lähettäneet kirjeen Ruotsin merenkulkulaitokselle ja ilmaisseet huolensa tulevista maksuista.

-Toivomme, että Ruotsi arvioisi päätöstä vielä uudestaan, jotta laivaliikenne Ruotsin ja Suomen välillä ei vaarantuisi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti