Uutiset

Ruotsi tiedustelee Välimerellä – teoreettinen kysymys, tekisikö Suomi samaa

Ruotsilla on käynnissä sotilastiedusteluoperaatio Välimeren itäosassa. Asiasta kertoi Suomessa Yle sunnuntaina. Tiedustelua toteutetaan kansainvälisessä ilmatilassa lentävällä Gulfstream -koneella, jonka sijaintitiedot on nähtävissä netissä lentokoneiden sijainnin virtuaalisesti kertovassa julkisessa tutkasovelluksessa.

Suomeen ollaan parhaillaan säätämässä tiedustelulakeja, jotka toteutuessaan lisäisivät sekä siviili- että sotilastiedustelun valtuuksia. Asia on eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä.

Ruotsin toteuttaman tiedustelun kaltaiset operaatiot eivät välttämättä tule osaksi suomalaista tiedustelua, vaikka lain tulisivatkin voimaan.

-On Suomen kannalta teoreettinen kysymys, tekisikö Suomi samanlaista tiedustelua. Meillä ei sellaiseen ole kalustoa, sanoo eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

 

Kanerva sanoo, että hänellä ei ole mitään tietoa Ruotsin Välimerellä harjoittamasta tiedustelusta.

-On ymmärrettävää, että ruotsalaiset haluavat piirtää tarkan kuvan Itämeren piirissä, varsinkin Kaliningradin ympäristössä. Mutta voi kysyä, miksi myös Välimerellä. Ehkä sieltä haetaan jotain vertailutietoa.

Tunnettua on, että Ruotsissa voimassa oleva lainsäädäntö sallii sotilastiedustelulle paljon Suomea laajemmat operointimahdollisuudet. Myös Ruotsin sotilastiedustelun käytössä oleva kalusto on tehokkaampaa, erityisesti lentokaluston osalta.

-Ruotsi tekee sotilastiedustelua niin sanotusti ”korkealta ja kovaa”. Meillä ei sellaiseen ole kalustoa, Kanerva korostaa.

Kanerva ei halua kytkeä kysymystä parhaillaan eduskunnassa olevaan sotilastiedustelulakiin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic