Uutiset

Ruotsidemokraatit nostivat kannatustaan, sosiaalidemokraattien äänestäjät ovat hämillään

Maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvat ruotsidemokraatit nauttivat suurimmasta suosionkasvusta, käy ilmi Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n tekemästä tuoreesta puoluekannatusmittauksesta. Kyseessä on viimeinen mittaus ennen syyskuisia valtiopäivävaaleja.

Ruotsidemokraattien kasvattaessa kannatustaan, sosiaalidemokraatit ovat menettäneet merkittävästi äänestäjiä. Mittauksen mukaan vain 28,3 prosenttia ruotsalaisista antaisi äänensä puolueelle. Sosiaalidemokraattien suosio on laskenut reilut neljä prosenttia edellisestä mittauksesta, joka tehtiin viime vuoden marraskuussa.

-Mittauksen tulokset ovat olleet tiedossa jo pitempään, toteaa valtio-opin dosentti Ann-Cathrine Jungar Södertörnin yliopistosta.

Jungarin mukaan sosiaalidemokraattien suosioon vaikuttaa uusi, entistä tiukempi maahanmuutto-ohjelma, jonka oli tarkoitus jäädä vain väliaikaiseksi. Nyt puolue haluaa kuitenkin pakolaiskriisin aikana tehdyt muutokset pysyviksi.

-Puolue jakaa nyt kannattajiensa mielipiteet. Moni on hämillään ja pohtii, mihin suuntaan puolue on menossa. Kannattajia onkin mennyt paljon nukkuviin, eikä niinkään esimerkiksi muihin puolueisiin.

Mittaus osoittaa, että tällä hetkellä äänestäjät antaisivat 32,6 prosenttia äänistä nykyiselle hallitukselle, johon kuuluvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Se on vähemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa. Sen sijaan oppositiossa olevat porvarilliset allianssipuolueet, eli maltillinen kokoomus, keskustapuolue, liberaalit ja kristillisdemokraatit, saivat mittauksessa äänistä 38,6 prosenttia. Vasemmistopuolueen kannatus oli 7,4 prosenttia.

Allianssipuolueista kristillisdemokraatit on mittauksen mukaan saamassa äänistä 2,9 prosenttia, mikä tarkoittaisi puolueen jäämistä vaille parlamenttipaikkaa. Jungarin mukaan puolueen kannatus ei ole koskaan ollut mittauksessa näin alhainen.

-On vaikea sanoa, mitä tapahtuu, jos ruotsidemokraatit saavat yli 20 prosenttia äänistä. Hankalaa on arvioida myös sitä, millainen hallituksesta tulee, jos kristillisdemokraattien kannatus jää alle neljään prosenttiin, Jungar pohtii.

Ruotsidemokraatit

Kansalliskonservatiivinen puolue, jolla on ruotsalaisista puolueista kielteisin näkökanta maahanmuuttoon. Lisäksi puolue on EU-kriittinen.
Puolueen puheenjohtajana toimii ruotsalainen poliitikko Jimmie Åkersson.
Vuoden 2010 valtiopäivävaaleissa puolue saavutti 5,70 prosenttia äänistä ja ylitti ensimmäistä kertaa valtiopäiville pääsyyn vaadittavan äänikynnyksen, joka on neljä prosenttia.
Seuraavissa vaaleissa ruotsidemokraatit tuplasivat äänimääränsä ja nousivat sen turvin maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
Tilastokeskus SCB:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan puolueen kannatus on tällä hetkellä 18,5 prosenttia. Puolueen kannatus nousi 3,7 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.
Ruotsissa muut puolueet ovat pitkään kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Maan seuraavat valtiopäivävaalit järjestetään syyskuun 9. päivänä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic