Uutiset

Ruotsidemokraatit nousemassa toiseksi suurimmaksi – sosiaalidemokraattien äänimäärä kasvaa ääntenlaskun edetessä

Ruotsidemokraatit ovat saamassa historiallisen ison äänisaaliin Ruotsin vaaleissa. Ääniosuus kävi 21,8 prosentissa, mutta on laskenut tällä hetkellä 19,6 prosenttiin, kun ääniä on saatu laskettua lisää. Lopulliseen tulokseen on vielä matkaa.
Ruotsidemokraattien Paula Bieler iloitsee vaalivalvojaisissa Kristall-ravintolassa, kun ovensuukyselyn tulokset tulevat.

Ruotsidemokraatit ovat nousemassa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukyselyn ja ääntenlaskennan ensimmäisten tulosten mukaan. Prosenttiosuus on nyt 20.

Joidenkin ennusteiden mukaan ruotsidemokraattien kannatus voisi nousta jopa 25 prosenttiin. Monien ruotsalaisten epäillään kyselyissä jättävän kertomatta, että aikovat äänestää äärioikeistolaisena pidettävää puoluetta.

Sosiaalidemokraatit olisivat säilymässä suurimpana puolueena. Sen kannatus on 29 prosenttia ja noususuunnassa. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, mihin pääministeri Stefan Löfvenin loppukiri riittää.

Kolmanneksi suurin puolue on maltillinen kokoomus, jonka kannatus on noin 17 prosenttia ovensuukyselyn ja ääntenlaskun tilanteen mukaan.

Vasemmiston kannatus on 8 prosenttia. Ympäristöpuolue on vaarassa pudota.

Punavihreä blokki ja porvariblokki ovat lähes tasoissa.

Löfvenin päätettävä ensin, yrittääkö jatkaa pääministerinä

Pääministeri ei selviä vielä vaalituloksesta. Ensin Stefan Löfvenin pitää päättää, yrittääkö hän jatkaa pääministerinä. Siihen hän tarvitsee yli puolet valtiopäivistä tuekseen.

Jos Löfven kieltäytyy tai häviää äänestyksen, hallituksen muodostaminen siirtyy seuraavalle ehdokkaalle. Mikäli ehdokas on maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, hän tarvinnee jossain muodossa ruotsidemokraattien tai jopa sosiaalidemokraattien tuen pääministerivalintaan.

Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa entinen pääministeri Carl Bildt arvioi Lännen Medialle, että Kristerssonilla on joka tapauksessa paremmat mahdollisuudet pääministeriksi kuin Löfvenillä.

Bildt kertoi, että ruotsidemokraatit on varastanut median huomion vaaleissa, mutta siinä sivussa vasemmisto on päässyt kasvamaan aivan huomaamatta.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan on olennaista, että ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan perinteisten blokkien väliin.

– Se tarkoittaa, että moderaatit ja sosiaalidemokraatit joutuvat tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Halla-aho kommentoi Lännen Medialle yhdeksän jälkeen.

– Ruotsidemokraattien tukema kokoomushallitus on todennäköisin hallitusvaihtoehto tällä hetkellä.

Halla-aho seurasi ruotsidemokraattien vaalivalvojaisia Tukholmassa yhdessä Laura Huhtasaaren ja Riikka Purran kanssa.

Halla-ahon mukaan ennakkotulos näytti yhdeksän jälkeen paljon paremmalta kuin mitä gallupit näyttivät. Ruotsidemokraateille tulos näytti 19,2 prosentin kannatusta.

– Ennakkotulokset perustuvat siihen, mitä ihmiset kertovat poistuessaan vaalipaikalta. Ne näyttävät aina alakanttiin ruotsidemokraateille, joten lopullinen tulos on korkeampi.

Halla-aho näkee vaalituloksella monenlaisia merkityksiä Suomelle.

– On koko Suomen etu, että maahanmuuttokeskustelu normalisoituu Ruotsissa. Ruotsidemokraattien vaikutusvallan lisääntyminen johtaa väistämättä maahanmuuttopolitiikan tiukentumiseen Ruotsissa. Koska Ruotsi on maantieteellinen polku Suomen ja Keski-Euroopan välillä, niin se vaikuttaa suoraan, mitä Suomen rajoilla tapahtuu.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraattien vaalitulosta on ollut erittäin vaikea ennustaa.

– Ei tämä tulos minua yllätä eikä varmaan ketään muutakaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti