Uutiset

Ruotsin akatemia ei jaa Nobelin kirjallisuuspalkintoa – Syynä akatemiaa ravistellut ahdistelukriisi

Ruotsin akatemia ei aio jakaa tänä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Akatemia kertoi suunnitelmistaan tänään perjantaina tiedotteessaan.

Tämän vuoden palkinto tosin pyritään jakamaan ensi vuonna. Siten ensi vuonna jaetaan kaksi kirjallisuuspalkintoa. Päätös tehtiin yleisen luottamuspulan vuoksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten toisen maailmansodan, kun kirjallisuuspalkinto jää jakamatta.

Ruotsin akatemian päätös on seurausta kuukausia jatkuneesta kriisistä, minkä vuoksi useat akatemian jäsenet ovat eronneet. Palkinnon jakamatta jättämisestä on keskusteltu jo viime kuussa.

Kriisi sai alkunsa viime vuoden marraskuussa, kun Ruotsin akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolisoa, Jean-Claude Arnaultia syytettiin useiden naisten, mukaan lukien akatemian työntekijöiden ja heidän tyttäriensä, seksuaalisesta ahdistelusta. Kaiken kaikkiaan 18 naista on syyttänyt Arnaultia ahdistelusta. Lehtitietojen mukaan Arnault olisi kourinut myös Ruotsin kruununprinsessaa Victoriaa vuonna 2006. Arnault on kiistänyt kaikki syytteet.

Arnaultin yritys, kulttuuriklubi, sai lisäksi merkittävän vuosittaisen rahoituksen Ruotsin akatemialta vuodesta 2010 lähtien. Arnaultin vaimo Frostenson on myös kulttuuriklubin osaomistaja. Ahdistelusyytösten ja rahoitusepäselvyyksien vuoksi Ruotsin akatemia katkaisi rahoituksen marraskuussa, kun Dagens Nyheter kertoi seksuaalisesta ahdistelusta.

Kohun seurauksena kuusi akatemian jäsentä erosi akatemiasta kuukauden sisällä. Eronneiden jäsenten mukaan akatemia on toiminut omien sääntöjensä vastaisesti, mutta tarkempia syitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Akatemiassa on yhteensä kahdeksantoista paikkaa. Tällä hetkellä akatemiassa on enää vain kymmenen jäsentä, sillä kaksi muuta jäsentä ei ole enää aktiivisia. Akatemia tarvitsee 12 jäsentä päätösten tekemiseen. Akatemiaa ravistelleen kriisin vuoksi se suunnittelee muuttavansa toimintatapojaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic