Uutiset

Ruotsin ennätyspitkä hallitusvääntö voi laueta Löfvenin nimitykseen

Porvariallianssi on henkitoreissaan. Keskustapuolue ja liberaalit asettivat ehdot sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen tukemiselle.
Sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven tarvitsee porvaririntaman puolueista tukea, jotta hänen kakkoshallituksensa näkisi päivänvalon.

Toinen kerta toden sanoo?

Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven sai parlamentin puhemieheltä Andreas Norlénilta kaksi lisäpäivää hallitustunnusteluille.

Ruotsin historiallisen pitkä hallitusvääntö saattaa ratketa keskiviikkona, kun Löfven esittelee neuvottelujensa tulokset.

Ruotsin valtiopäivävaalit pidettiin jo syyskuun alkupuolella. Niiden tulos oli hankala pattitilanne, jossa punavihreällä ja porvariblokilla on kuta kuinkin yhtä monta parlamenttipaikkaa. Vaa’ankielenä on oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit-puolue.

Hallitusta ovat sen jälkeen yrittäneet panna pystyyn maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, Löfven, keskustapuolueen Annie Lööf ja nyt Löfven toisen kerran.

Yhden kerran parlamentti on jo päässyt äänestämään pääministeristä. Ulf Kristerssonia tukivat hänen oma puolueensa kokoomus, kristillinen kansanpuolue ja ruotsidemokraatit. Ei-ääniä oli kuitenkin reilusti enemmän.

Valtapelin maailmanmestari

Kristerssonin pääministeritien katkaisi hänen oma porvariallianssinsa, sillä keskustapuolue ja liberaalit äänestivät Kristerssonin nimitystä vastaan. Keskustapuolueen ja liberaalien mielestä muukalaisvihamieliselle ruotsidemokraateille ei saa antaa valtaa edes pikkusormen verran.

Tämä johti äänekkääseen perheriitaan neljän puolueen porvariallianssissa, joka on ollut kasassa vuodesta 2006 saakka.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor sanoo, että porvariallianssi on koossa enää hyvin ohuella säikeellä. Hän kutsuu sosiaalidemokraatteja ”valtapelin maailmanmestariksi”.

Löfven johti sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallitusta edellisen vaalikauden. Onko nyt tulossa ”Löfven II”? Onko Ruotsin pyhä blokkiraja vihdoin murtumassa?

Se on kaikkea muuta kuin varmaa.

Kova hinta tuesta

Keskustapuolue ja liberaalit eivät lähde hallitukseen, mutta ne voivat tukea Löfveniä pääministeristä äänestettäessä ja hallitusta esimerkiksi budjettiäänestyksissä. Sosiaalidemokraattien, vihreiden, keskustapuolueen ja liberaalien kansanedustajista syntyisi parlamenttienemmistö.

Hinta on kuitenkin kova. Sekä keskustapuolueen Annie Lööf että liberaalien Jan Björklund sanovat, että tuki heltiää vain, jos Löfvenin hallitus ajaa ”porvarillista politiikkaa”. Se tarkoittaisi esimerkiksi verojen alentamista sekä vapaampia työ- ja vuokramarkkinoita.

Keskustapuolueen ja liberaalien vaatimukset ovat normaalioloissa mahdottomia Ruotsin sosiaalidemokraattien nieltäviksi. Nyt ei kuitenkaan eletä Ruotsissa normaaliaikoja, sillä jos hallitusta ei synny, ovat edessä uudet vaalit.

Ruotsidemokraatit odottaa jo kieli pitkällä seuraavaa jytkyä, joka voisi nostaa sen käytävältä vallan kammareihin.

Tukholman yliopiston valtio-opin professori Tommy Möller sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n aamutelevisiossa, että on 50/50-mahdollisuus, että Ruotsi ajautuu uusiin vaaleihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti