Uutiset

Ruotsin hallituskriisiin ei valoa vieläkään

Keskustapuolue kieltäytyi tukemasta demarien Stefan Löfvenin suunniteltua vähemmistöhallitusta. Uudet vaalit ovat entistä lähempänä.
Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén otti jälleen aikalisän hallituksen muodostamisessa.

Ruotsin hallituskriisiin ei saatu ratkaisua vielä maanantainakaan. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi saaneensa tiedon, että keskustapuolue ei päässyt sopimukseen uuden hallituksen tukemisesta sitä kokoamassa olevan sosiaalidemokraattisen puolueen kanssa.

– Aion tämän vuoksi antaa puolueille pari päivää lisää aikaa punnita tiedon sisältöä. Tuona aikana käyn epävirallisia neuvotteluja eri puoluejohtajien kanssa, Norlén sanoi Aftonbladetin mukaan.

Näiden neuvottelujen jälkeen puhemies päättää seuraavasta askeleesta hallituksen muodostamisessa. Toistaiseksi sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja vt. pääministeri Stefan Löfven jatkaa hallituksen muodostajana.

Keskustapuolue ei tue Löfveniä

Ruotsin keskustapuolueen johtaja Annie Lööf sanoi aiemmin maanantaina, että hänen puolueensa ei kannata Löfveniä uudeksi pääministeriksi. Lööfin ja Löfvenin neuvottelut uudesta hallituksesta olivat epäonnistuneet, mikä oli omiaan jatkamaan jo kolme kuukautta kestänyttä pattitilannetta.

– Viimeisten viiden vuorokauden aikana minä ja keskustapuolue olemme tehneet työtä päivät ja yöt todellisen yhteistyön aikaansaamiseksi, mutta valitettavasti se ei ole onnistunut, sanoi Lööf Aftonbladetin mukaan.

Puolue oli vaatinut sosiaalidemokraateilta aiempia avoimempia ja joustavampia työmarkkinoita sekä työoikeuden ja asuntomarkkinoiden uudistuksia.

Viime kuussa keskustapuolue ja liberaalit olivat ilmoittaneet olevansa valmiit tukemaan Löfveniä, mikäli tämä suostuisi alentamaan veroja ja löysäämään tiukkoja työlakeja.

Viime viikolla Lööf ilmoitti, että puolue ei liity sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen, mutta puolue ei äänestäisi Löfvenin valintaa vastaan, mikäli sen vaatimuksiin suostutaan.

Löfvenin sosiaalidemokraateilla on 349-paikkaisessa parlamentissa vain sata paikkaa. Loput paikat ovat jakautuneet seitsemälle puolueelle, mikä tekee hallituksen muodostamisesta vaikean.

Keskustapuolueella on 31 paikkaa, mikä riittäisi kaatamaan Löfvenin valinnan, mikäli puolue äänestäisi häntä vastaan.

Liberaaleilla on 20 paikkaa ja puolue on esittänyt Löfvenille samanlaisia uudistusvaatimuksia kuin keskustapuolue tukensa ehdoksi.

Mikäli parlamentti hylkää neljä kertaa äänestyksessä sille esitetyn pääministeriehdokkaan, maahan julistetaan uudet parlamenttivaalit.

Löfven on entinen ay-johtaja

Löfven, 61, toimi Ruotsin metalliliiton IF Metallin puheenjohtajana ennen kuin hänet valittiin sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Rauhallisena ja tasapainoisena hahmona pidetty Löfven ei herättänyt samanlaisia poliittisia intohimoja kuin edeltäjänsä Håkan Juholt ja hän pystyi yhdistämään oikeisto- ja vasemmistodemareihin jakautuneen puolueensa.

Hänet valittiin pääministeriksi vuonna 2014 johtamaan demarien ja vihreiden vähemmistöhallitusta. Hallitus oli kaatua heti ensimmäisenä vuotena ruotsidemokraattien äänestettyä opposition porvaripuolueiden budjettiesityksen puolesta.

Uusintavaalit peruutettiin kuin Löfvenin punavihreä hallitus ja opposition porvariallianssi pääsivät sopuun budjetista.

Viime syyskuun parlamenttivaalien tulos oli pattitilanne, sillä punavihreä ja porvariblokki päätyivät samansuuruisiksi. Ruotsidemokraatit saavuttivat voitollaan vaa’ankieliaseman. Ongelmaksi muodostui se, että muut puolueet eivät halua yhteistyöhön maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa.

Yritykset uuden hallituksen muodostamiseksi ovat kestäneet jo kolme kuukautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti