Uutiset

Ruotsin hallitustunnustelija vaihtoon – maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson epäonnistui hallituksen kokoamisessa

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlen aloittaa maanantaina toisen puhemieskierroksen, jolla hän yrittää löytää Ruotsiin toimivan hallituksen kokoajan. Koska ensimmäinen yritys epäonnistui, hänellä on enää kolme yritystä, ennen kuin vuorossa ovat uudet vaalit.
Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson joutui tunnustamaan tappionsa Ruotsin pääministerikisassa ainakin ensimmäisellä yrityksellä. Maanantaina etsitään uusi kokelas.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti sunnuntaina epäonnistuneensa toimivan hallituksen kokoamisessa Ruotsissa.

Kristersson johtaa Ruotsin toiseksi suurinta puoluetta maltillista kokoomusta. Hän yritti koota valtiopäiville kelpaavan hallituksen porvariallianssipuolueiden tuella.

Hallituksen muodostaminen olisi vaatinut tukea myös allianssin ulkopuolelta esimerkiksi ruotsidemokraateilta tai sosiaalidemokraateilta.

Sosiaalidemokraatit ei tukea Kristerssonille antanut, sillä Stefan Löfven aikoo yrittää suurimman puolueen ja suurimman blokin johtajana jatkaa Ruotsin pääministerinä.

Kristerssonin viimeinen yritys oli hakea ruotsidemokraattien tukea hallitukselle. Tämän kuitenkin tyrmäsivät allianssikumppanit keskusta ja liberaalit. Silloin kokoomusjohtajan täytyi luovuttaa.

Puhemies jatkaa yritystä maanantaina

Maanantaina puhemies Andreas Norlen maltillisesta kokoomuksesta alkaa etsiä uutta hallitustunnustelijaa.

Ruotsin lakien mukaan puhemiehellä on yhteensä neljä yritystä löytää toimiva hallitus. Muuten edessä ovat uudet vaalit. Kristerssonin epäonnistuttua yrityksiä on jäljellä enää kolme.

Yksi mahdollisuus on, että seuraava hallitustunnustelija on jo kertaalleen pääministerin pestistä ulos äänestetty Stefan Löfven.

Katseet Ruotsissa kääntyvät myös keskustapuolueeseen ja sen puheenjohtajaan Annie Lööfiin.

Lööfin kielteinen kanta ruotsidemokraatteihin tuhosi Kristerssonin pääministerihaaveet ainakin tällä erää. Hänen myönteinen kanta yhteistyölle Löfvenin kanssa voisi sen sijaan rakentaa punavihreän hallituksen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti