Uutiset

Ruotsin maltillisten johtaja yrittää maahan vähemmistöhallitusta

Parlamentti äänestää Ulf Kristerssonin yrityksestä keskiviikkona.
Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson yrittää Ruotsiin vähemmistöhallitusta.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kertoi maanantaina yrittävänsä muodostaa maahan kahden puolueen vähemmistöhallituksen. Hän sanoi mahdollisuuksien olevan kuitenkin vähäiset.

Kristersson yrittää muodostaa hallituksen kristillisdemokraattien kanssa. Mahdollisuudet ovat kuitenkin pienet, sillä kaksi muuta porvariallianssin puoluetta vastustaa kaikenlaisia järjestelyjä, jotka vaatisivat äärioikeistolaisten ruotsidemokraattien tukea.

– Olen päättänyt mennä eteenpäin huolimatta selvästä riskistä, että tätä ei siedetä valtiopäivillä, Kristersson sanoi Ruotsin television mukaan. Parlamentin on määrä äänestää ehdotuksesta keskiviikkona.

Parlamentin puhemies Andreas Norlén määräsi äänestyksen toivoen, että tällä tavalla päästäisiin ulos umpikujasta. Umpikuja syntyi syyskuun parlamenttivaalien jälkeen kun vasemmisto- ja oikeistoblokit tulivat lähes yhtä suuriksi ja muiden puolueiden karsastamille ruotsidemokraateille tuli vaa’ankieliasema.

Keskustelut hallituksen muodostamisesta eivät ole edenneet ja puolueet eivät näytä olevan halukkaita kompromissiin.

Yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa ei haluta

Keskustapuolue ja liberaalit ovat sulkeneet pois mahdollisuuden yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsidemokraatit ajavat maahanmuuttajien vastaista politiikkaa ja puolueen juuret ovat valkoisten ylivaltaa ajavissa liikkeissä.

Ruotsidemokraatit ovat vaatineet muilta puolueilta vakuutusta siitä, että maahanmuuttoa rajoitetaan.

Kristersson sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän ei ole varma voitostaan keskiviikon äänestyksessä.

– Olen kuitenkin velvollinen yrittämään, hän sanoi.

Hän ei halunnut vastata mahdollisuuteen siitä, että keskusta ja liberaalit voisivat mennä sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen.

Asiantuntijoiden mukaan uusien vaalien mahdollisuus tulee yhä lähemmäksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic