Uutiset

Ruotsin paloihin ei näy helpotusta – helle jatkuu yhä

Alkaneen viikon sääennusteessa ei näy lohtua metsäpalojen lieskoissa kärvistelevälle Ruotsille. Maahan ennustetaan jopa 30–35 asteen helteitä, eikä sateista ole tietoakaan.

-Näyttää siltä, että palojen riski tulee nousemaan äärimmäisen korkeaksi, sanoo MSB-viraston operatiivinen johtaja Britta Ramberg yleisradioyhtiö SVT:n mukaan

Viikonlopun aikana maassa onnistuttiin sammuttamaan useita metsäpaloja. Perjantai-iltana palojen määrä oli noin 60, maanantaina aamupäivällä niitä oli enää alle 30.

Neljä paloista on yhä niin suuria, ettei niitä voida sammuttaa. Nämä palot roihuavat yhteensä noin 200 neliökilometrin alueella. Pienemmät paloalueet ovat yhteensä noin 50 neliökilometriä.

Yhteensä tulessa on 250 neliökilometrin verran Ruotsia. Alue vastaa suunnilleen Turun tai Forssan pinta-alaa.

Uusien palojen riski on edelleen korkea. Sään vuoksi riski uusille paloille on suuri myös sellaisilla alueilla, joilla ei vielä ole palanut.

-Erityisesti riski kohoaa eteläisessä Ruotsissa ja Mälarinlaaksossa, Ramberg sanoo.

Tuhansia vapaaehtoisia auttajia

Maanantaiaamuun mennessä noin 4 300 yksityishenkilöä oli ilmoittautunut vapaaehtoistyöhön auttamaan taistelussa metsäpaloja vastaan.

-Fantastista, miten moni on ilmoittautunut näin lyhessä ajassa, sanoo Ruotsin punaisen ristin tiedottaja Mikaela Kotschack.

Vapaaehtoisten lisäksi Ruotsi saa ulkomaista apua. Sammutustöissä on mukana kaksi ranskalaista ja kaksi italialaista lentokonetta sekä apujoukkoja Tanskasta, Saksasta, Norjasta, Liettuasta ja Puolasta.

Sunnuntai-iltana Svegin kaupunkiin saapuneet puolalaiset palomiehet saivat sankarin vastaanoton. Useita satoja kaupunkilaisia kerääntyi katujen varsille osoittamaan suosiotaan.

-Olen sekä ylpeä että hieman liikuttunut avusta, jota olemme saaneet. Mutta samalla olen myös levoton. En ole koskaan nähnyt näin voimakasta ja oikukasta paloa, sanoo Gävleborgin läänin maaherra Per Bill.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic