Uutiset

Ruotsin palot pahempia kuin neljän vuoden takainen suurpalo – lisää alueita evakuoidaan

Ruotsissa roihuavat maasto- ja metsäpalot ovat suurempia kuin vuoden 2014 suurpalo Västmanlandissa, sanoo Ruotsin turvallisuusvirasto MSB.

MSB arvioi, että Gävleborgin, Jämtlannin, Taalainmaan ja Norrbottenin alueella palaa yli 20 000 hehtaaria maastoa. Näistä yli 18 000 palaa kolmen ensiksi mainitun alueella. Ruotsissa ei ole ollut näin suuria metsäpaloalueita sitten 1950-luvun.

Suurin yksittäinen palo riehuu Ljusdalin kunnassa Gävleborgin läänissä. Gävleborgin lääninhallituksen arvion mukaan sen laajuus on noin 8 500 hehtaaria, kun arvio vielä aiemmin oli 2 500 hehtaaria. Tämän lisäksi Ruotsissa riehuu yhä kymmeniä muitakin metsäpaloja.

Tiettävästi tulipalot eivät ole vaatineet yhtään kuolonuhria.

Torstain aikana jouduttiin Bräcken ja Ljusdalin kunnissa Keski-Ruotsissa evakuoimaan kuusi kylää palojen tieltä. Yli 200 talon asukkaat ovat tähän mennessä joutuneet jättämään kotinsa.

Lisäksi keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana syttyi uusia paloja. Osan paloista sytytti ukkonen, mutta poliisi epäilee osaa tahallaan sytytetyiksi.

Salan kunnassa Västmanlandin läänissä syttyi keskiviikkoiltana neljä eri maastopaloa, joista kahta poliisi epäilee tahallisiksi.

-Epäilyt perustuvat silminnäkijöiden tietoihin. Palopaikkojen läheisyydessä on nähty ihmisiä syttymisen yhteydessä, sanoo poliisin tiedottaja Daniel Wikdahl uutistoimisto TT:lle.

Toinen tahalliseksi epäillyistä paloista on sammutettu ja toinen on hallinnassa.

Apua ulkomailta

Ruotsi on saanut ulkomailta apua palojen sammuttamiseen.

Italiasta saapui eilen keskiviikkona kaksi sammutuslentokonetta. Toinen aloitti sammutustyöt aamupäivällä, toinen myöhästyi teknisen vian vuoksi. Lisäksi norjalaisia helikoptereita on ollut mukana sammutustöissä maanantaista asti.

Myös Ranska ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä Ruotsiin kaksi sammutuslentokonetta. Tanskasta saapuu tänään 22 palomiehen ryhmä auttamaan sammutustöissä maasta käsin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic