Uutiset

Ruotsin parlamentti äänestää Stefan Löfvenin valinnasta pääministeriksi perjantaina

Valtiopäivien odotetaan torjuvan vt. pääministerin valinnan jatkamaan virassa.
Demarijohtaja Stefan Löfvenin valinta uudeksi pääministeriksi kaatunee perjantaina Ruotsin valtiopäivillä. Kuva: HENRIK MONTGOMERY

Ruotsin valtiopäivien puhemies Anders Norlén ehdotti keskiviikkoaamuna sosiaalidemokraattien johtajaa Stefan Löfveniä uudeksi pääministeriksi. Valtiopäivät äänestää hänestä perjantaina.

– Ehdotan parlamentissa, että pääministeriksi valitaan Stefan Löfven. Hänen tarkoituksenaan on muodostaa hallitus, johon kuuluvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue, Norlén sanoi Ruotsin radion mukaan.

Hän kuitenkin myönsi, että tilanne on yhä umpikujassa.

Tätä ennen Löfven oli saanut useamman kerran puhemieheltä lisäaikaa hallituksen muodostamiseksi. Sosiaalidemokraattien mukaan asiasta oli jo sovittu kun viime hetkellä keskustapuolue perääntyi sopimuksesta.

Löfvenin ei odoteta saavan taakseen riittävää kannatusta parlamentin äänestyksessä.

Uskottavuus järjestelmään horjuu

Norlénin mukaan uusiin vaaleihin ajautuminen vahingoittaisi poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

– Vaaleissa oli niin suuri osallistumisprosentti, korkeimpia demokraattisessa maailmassa. Jos sen jälkeen menee sanomaan äänestäjille, että emme onnistuneet hallita sillä tuloksella jonka te annoitte meille, se olisi epäonnistuminen, hän sanoi.

Mikäli Löfvenin valinta torjutaan perjantaina, Norlén aikoo aloittaa uudet neuvottelut puoluejohtajien kanssa ulospääsyn löytämiseksi.

Ruotsi on ollut ilman uutta hallitusta syyskuussa pidettyjen vaalien jälkeen. Tuolloin punavihreä blokki ja porvariallianssi saivat yhtä suuren kannatuksen, ja vaa’ankieliasema meni maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille. Muut puolueet kieltäytyvät yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

Parlamentti voi äänestää uudesta pääministeristä neljä kertaa ennen kuin uudet vaalit julistetaan. Valtiopäivät on jo kertaalleen torjunut sekä Löfvenin että maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin valinnan pääministeriksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti