Uutiset

Ruotsin suuri Aurora-sotaharjoitus lähestyy – Suomi pääsee itäisen hyökkääjän rooliin

Suomi pääsee Ruotsin suuressa sotaharjoituksessa aggressiiviseksi heittäytyneen Venäjän rooliin, vaikka Itämeren potentiaalista hyökkääjää ei mainita nimeltä.

Aurora-sotaharjoituksen johtajan mukaan Suomen tehtävänä on, yhdessä Yhdysvaltojen joukkojen kanssa, toimia Ruotsiin hyökkäävänä osapuolena.

-Haluamme harjoitella kehittynyttä ja suorituskykyistä vihollista vastaan. Suomi ja Yhdysvallat antavat meille oikeanlaisen vastuksen, jota vastaan voimme testata omaa suorituskykyämme, Ruotsin puolustusvoimien kenraalimajuri Bengt Andersson sanoo.

Ruotsin isännöimä Aurora 17 -sotaharjoitus on länsinaapurin suurin harjoitus yli 20 vuoteen. Siihen osallistuu yli 20 000 sotilasta kahdeksasta maasta.

Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 300 sotilasta kaikista puolustushaaroista, eli maa-, meri- ja ilmavoimista.

Venäjän uhkaa ei sotaharjoitusten yhteydessä mainita ääneen, mutta maan toimilla Itä-Ukrainassa ja kasvaneella asevarustelulla on ollut kärjistävä vaikutus Itämeren alueen turvallisuustilanteeseen.

Hyökkäysharjoituksen lisäksi Suomi harjoittelee Aurorassa yhteistä puolustusta Ruotsin kanssa.

Koko harjoituksen tavoitteena on kehittää Ruotsin kansainvälistä sotilaallista yhteistoimintaa ja parantaa harjoitukseen osallistuvien maiden yhteistä puolustus- ja suorituskykyä. Aurorassa Suomen joukot harjoittelevat osana monikansallista joukkoa Itämeren suurimmalla saarella Gotlannissa.

 

Puolet harjoitukseen osallistuvista suomalaisista on varusmiehiä, jotka palvelevat Porin prikaatissa kansainvälisissä valmiusjoukoissa. Harjoitus on osa tammikuussa palveluksensa aloittaneiden varusmiesten koulutusta.

Varusmiesten lisäksi Ruotsiin lähetetään myös esikuntaupseereita sekä kaksi NH90-kuljetushelikopteria ja useita F/A-18-monitoimihävittäjiä. Suomalaiset joukot lennätetään paikalle. Kalusto kuljetetaan meriteitse.

Varusmiesosastosta vastaavan Porin prikaatin pataljoonan komentajan, everstiluutnantti Tapio Huhtamellan mukaan harjoitus tulee olemaan vaativa.

-Voimme verrata omaa osaamisamme muihin. Samalla meillä on mahdollisuus osoittaa muille, mitä me osaamme, sanoo Huhtamella.

 

Harjoitusta on suunniteltu puolentoista vuoden ajan. Samaan aikaan Auroran kanssa järjestetään Venäjän ja sen liittolaismaan Valko-Venäjän yhteinen sotaharjoitus Zapad (”Länsi”) 17.

Kenraalimajuri Andersson ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, onko sattumaa, että Ruotsin ja Venäjän suuret sotaharjoitukset järjestetään yhtä aikaa.

Hän kuitenkin kommentoi, että Ruotsi on päättänyt pitää harjoitukset syyskuussa otollisten sääolosuhteiden takia.

-Syyskuussa on sopivasti valoisia ja pimeitä tunteja, ja vaihteleva sää antaa mahdollisuuden harjoitella monipuolisissa ympäristöissä ja tilanteissa, Andersson sanoo.

Andersson jatkaa, että Aurora 17 -sotaharjoitus haluttiin järjestää, koska Itämeren alueen turvallisuustilanne on muuttunut ja muuttuu nopeasti.

 

Harjoituksen tietosivuilla kerrotaan, että vaikka Ruotsi ei pidä siihen kohdistuvaa hyökkäystä todennäköisenä, siihen on valmistauduttava.

Sotaharjoitus järjestetään pääsääntöisesti Gotlannin saaren ja Tukholman alueella.

Anderssonin mukaan kummatkin alueet ovat tärkeitä; Tukholma erityisesti sen symbolisen ja taloudellisen arvon vuoksi. Harjoituksia pidetään myös Etelä-Ruotsissa Göteborgin seudulla, joka on Ruotsille tärkeä vienti- ja tuontisatama.

Suomea kiinnostaa sotilasyhteistyössä Ruotsin kanssa muun muassa maan voimakas laivasto.

Ruotsilla on Itämerellä omia sukellusveneitä. Ruotsi puolestaan tukeutuu idässä Suomen maavoimiin. Maa ajoi omat maavoimansa pitkälti alas keskittyessään kansainväliseen kriisinhallintaan 2000-luvun alussa.

 

Läntinen Aurora ja itäinen Zapad kohtaavat
Aurora 17 -sotaharjoitus järjestetään 11.–29. syyskuuta Tukholman, Gotlannin ja Göteborgin alueilla. Harjoitus näkyy myös Pohjois-Ruotsissa.Harjoitukseen osallistuu 19 500 ruotsalaista sotilasta, muita viranomaisia sekä 2 000 sotilasta Suomesta, Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta, Virosta ja USA:sta.Suomen harjoitusosastoon kuuluu 300 sotilasta, kaksi NH90-kuljetushelikopteria ja F/A-18-monitoimihävittäjiä.Harjoituksen tavoitteena on kansainvälisen yhteistyön tiivistäminen ja Ruotsin puolustuksen parantaminen.Suomen tehtävänä on yhteistoiminnan harjoitteleminen Ruotsin kanssa ja hyökkäävän osapuolen esittäminen.Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisharjoitus Zapad 17 järjestetään samaan aikaan Aurora 17 kanssa, 14.–20. syyskuuta.Läntisen Auroran ja itäisen Zapadin lisäksi Itämerellä järjestetään syyskuussa kolmas sotaharjoitus, Saksan merivoimien kansainvälinen kutsuharjoitus NOCO -17. Siihen osallistuu joukkoja 16:sta Nato-, EU- ja Nato-kumppanimaasta. NOCO järjestetään 8.–21. syyskuuta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic