Uutiset

Ruotsin vanhuksia jäi pandemian alle – selvitys vanhusten hoidosta paljasti järjestelmällisiä puutteita

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan on hyvä, että Ruotsin pandemiatoimet selvitetään.
Ruotsin koronakomission selvityksen mukaan hallitus ja viranomaiset epäonnistuivat iäkkäiden suojaamisessa pandemialta. Arkistokuva. Kuva: Amir Nabizadeh
Ruotsin koronakomission selvityksen mukaan hallitus ja viranomaiset epäonnistuivat iäkkäiden suojaamisessa pandemialta. Arkistokuva. Kuva: Amir Nabizadeh

Ruotsi on epäonnistunut iäkkäiden suojaamisessa koronaviruspandemiassa. Tämä käy ilmi koronakomissioksi nimetyn tutkintakomitean alustavasta raportista.

Selvityksen mukaan suuri määrä iäkkäitä kuoli hoitokodeissa, koska vanhusten hoidossa oli järjestelmällisiä puutteita.

Lisäksi hallituksen ja viranomaisten toimenpiteet olivat riittämättömiä. Koronakomissio syytti tilanteesta etenkin Löfvenin hallitusta.

– Hallituksen olisi pitänyt varmistaa, että vanhusten hoito olisi ollut paremmin valmistautunut pandemiaan, koronakomission puheenjohtaja Mats Melin sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Raportin mukaan Ruotsista puuttui valtakunnallinen käsitys siitä, miten kunnat olivat valmistautuneet pandemiaan. Raportti korosti, että puutteet vanhusten hoidossa johtuivat myös edellisten hallitusten tekemättä jättämisistä.

Aiemmin pääministeri Stefan Löfven myönsi, että iäkkäät eivät saaneet riittävää hoitoa ja terveysviranomaiset arvioivat väärin viimeisimmän pandemia-aallon vaikutukset.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, Ruotsin yleisradio SVT ja Deutsche Welle.

Ruotsin linjaa kutsuttu holtittomaksi

Ruotsi on erottunut koronastrategiallaan monista maista Euroopassa koko pandemian ajan.

Esimerkiksi viime keväänä koulut, ravintolat ja liikkeet saivat laajalti jatkaa toimintaansa normaalisti. Ihmisiä kehotettiin kuitenkin pitämään turvaväliä ja pitämään hyvästä hygieniasta huolta.

Ruotsin linjaa on kutsuttu holtittomaksi ja julmaksi, mutta myös kestäväksi ja yritysmyönteiseksi.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell, johon maan koronalinjaukset ovat henkilöityneet, kommentoi keskiviikkona, että kansanterveysvirasto oli tietoinen siitä, että erityisesti vanhukset olivat uhattuna.

– Me emme kuitenkaan ole heitä, jotka varmistavat asioiden tapahtuvan. Tiesimme hyvin aikaisin ja hyvin selvästi, että erityisesti iäkkäät olivat haavoittuvaisia. Tiesimme sen sekä Kiinan että Italian varhaisten kokemusten perusteella, Tegnell sanoi SVT:lle.

Tegnellin mielestä on hyvä, että maan pandemiatoimet selvitetään.

Uusi laki valmisteilla

Marraskuun loppuun mennessä Ruotsin vanhainkodeissa oli kuollut 3 002 ihmistä covid-19-tautiin. Lisäksi kotihoidon piirissä olevista sairauteen oli menehtynyt 1 696 ihmistä. Yhteensä maassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 7 700 ihmistä.

Koronakuolemia on ollut Ruotsissa moninkertaisesti enemmän asukasta kohden kuin muissa Pohjoismaissa.

SVT kysyi komission jäseneltä Mats Thorslundilta, onko ihmisiä kuollut turhaan.

– Sitä emme tiedä. Pandemian aikana on ollut ylikuolleisuutta, mutta komissio jatkaa tarkkojen syiden ja puutteiden tutkimista, sanoi Thorslund, joka on sosiaaligerontologian professori Karoliinisessa instituutissa.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren ilmoitti, että hallitus valmistelee uutta lakia vanhusten hoidon säätelemiseen.

Koronavirus

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on kuollut Ruotsissa moninkertaisesti enemmän ihmisiä asukasta kohden kuin muissa Pohjoismaissa.

Kuolemat

7 700

Ruotsissa covid-19-tautiin on kuollut lähes 7 700 ihmistä.

Suomessa sairauteen on menehtynyt 472 ihmistä, Islannissa 28, Norjassa 395 ja Tanskassa 961.

Yhteensä maailmassa on kerrottu yli 1,6 miljoonan ihmisen kuolleen koronaan.

Iäkkäät

Ruotsin vanhainkodeissa oli marraskuun loppuun mennessä kuollut 3 002 ihmistä covid-19-tautiin.

Lisäksi kotihoidon piirissä olevista sairauteen oli menehtynyt 1 696 ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic