Uutiset

Ruotsissa harkitaan sellaisen aluemallin purkamista, mitä Suomessa rakennetaan

Suomen maakuntauudistuksessa ei ole huomioitu alue- ja väestörakenteen tulevia muutoksia. Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan uudistus perustuu menneeseen kehitykseen.

-Yksikään asiantuntija ei ole perustellut, miksi 18 maakuntaa olisi oikea luku. Jos lähdettäisiin puhtaalta pöydältä ja unohdettaisiin kaikki nykyiset hallinnolliset rajat ja maakuntien identiteetit, maakuntien optimimäärä olisi 7:n ja 12:n välillä.

Silloin maakuntien määrää ajateltaisiin tulevan alue- ja väestörakenteen näkökulmasta eikä sellaisten hallinnollisten rajojen perusteella, jotka eivät perustu ihmisten arkeen enää millään tavalla.

Aron mukaan Ruotsissa ollaan jo luopumassa siitä, mihin Suomi on maakuntauudistuksessa siirtymässä.

-Ruotsissa kaikki puolueet ovat tehneet yhteisen esityksen siirtymisestä 21 maakäräjän aluemallista kuuteen suuralueeseen.

Toistaiseksi päätöksenteko asiasta on Ruotsissa kuitenkin jäissä.

-Esitys perustuu perusteelliseen harkintaan, mutta Ruotsissa keskustellaan samoista asioista kuin meilläkin on keskusteltu, eli mikä on suuralueiden oikea määrä ja miten otetaan huomioon etäisyydet ja harva asutus. Jollakin aikavälillä uudistukseen mennään aivan varmasti, Aro sanoo.

Kun Suomen maakuntauudistus perustuu menneeseen, niin sote-uudistuksen valinnanvapaus perustuu Aron mielestä sellaiseen tulevaisuuteen, josta meillä ei ole mitään kokemusta.

-Seuraavat kymmenen vuotta tulee olemaan jatkuvaa poliittista myllerrystä, kun maakunnat hakevat paikkaansa ja asemaansa, Aro ennustaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti