Uutiset

Ruotsissa nousi kohu valtiopäiväedustajan kilometreistä – laskutti ajoja ruotsissa, lomaili samaan aikaan Thaimaassa

Liikennettä E20-tiellä Tukholmassa.

Ruotsissa on noussut kohu maltillista kokoomusta edustavan valtiopäiväedustajan Michael Svenssonin kilometrikorvauksista.

Aftonbladet-lehti paljasti tänään tiistaina, että Svensson on laskuttanut lähes 8 000 kilometrin edestä ajoja päiviltä, joina tämä on sosiaalisen median mukaan ollut aivan muualla kuin auton ratissa.

Valtiopäiväedustajien matkakorvaukset maksetaan heidän omien ilmoitustensa perusteella. Esimerkiksi tämän vuoden tammikuussa Svensson ilmoitti ajaneensa kansanedustajan työhön liittyviä ajoja yli 1800 kilometriä kotikaupungistaan Falkenbergistä Tukholmaan, Göteborgiin, Jönköpingiin ja Boråsiin.

Sosiaalisen median mukaan Svensson ei suinkaan ajanut talvisia maanteitä, vaan lomaili tuolloin Thaimaassa.

Vuosien 2015 ja 2017 välillä Svensson on lisäksi laskuttanut työajoja, joiden aikana hän on ollut muun muassa Itävallassa, Ranskassa ja Kanarian saarilla.

Tämän lisäksi Svensson on laskuttanut ainakin kaksi Tukholman-matkaa, joiden aikana hän on ollut Facebook-päivitystensä mukaan kotona Falkenbergissä. Aiheetonta laskutettavaa kertyi yli 2 000 kilometriä.

Kesällä 2015 Svensson jätti sisään matkalaskun, jonka mukaan hän oli kuukauden aikana ajanut keskimäärin 175 kilometriä työajoa päivässä. Valtiopäiväedustajilla on tuolloin kesäloma.

Svenssonille on tällä vaalikaudella maksettu eniten kilometrikorvauksia kaikista valtiopäiväedustajista. Vuoden 2014 jälkeen hänelle on maksettu oman auton käytöstä 378 000 kruunua eli lähes 36 000 euroa.

Syyttää huolimattomuutta

Svensson ei suostunut kommentoimaan yksittäisiä matkojaan. Aftonbladetille lähettämässään sähköpostissa hän syyttää vahinkoja ja huolimattomuutta.

– Takana ei ole mitään tietoista huijausta tai sen yritystä. Tietenkään ei, hän sanoo.

Svensson sanoo, ettei ole tehnyt matkalaskujaan riittävän huolellisesti eikä tarkastanut niiden paikkansapitävyyttä kalenteristaan riittävän hyvin. Hän myös pahoittelee tapahtunutta ja sanoo tarkistavansa sekä tarvittaessa korjaavansa matkalaskunsa.

Helsingborgin käräjäoikeuden tuomari Stefan Reimer arvioi Aftonbladetille, että toistuvia virheellisiä matkakorvauksia voi olla vaikea selittää parhain päin oikeudessa, jos asia etenee sinne asti.

Reimerin mukaan kyseessä voi olla petos. Siitä voidaan aloittaa esitutkinta myös ilman että kukaan tekee rikosilmoitusta.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic