Uutiset

Ruotsissa sallittua, Suomessa kiellettyä – yrttiyrittäjä miettii, pitäisikö tuotanto siirtää Ruotsiin

Miksi ruusunjuurella maustettuja makuvesiä saa myydä Ruotsissa, mutta ei Suomessa?

-Vääryydeksihän sen kokee, että naapurista pusketaan meidän markkinoille täsmälleen sellaisia tuotteita, joita itse haluaisimme valmistaa, sanoo yrittäjä Katja Misikangas rovaniemeläisestä Arctic Warriorsista.

Yrityksellä olisi jopa juomareseptit valmiina ja kymmenkunta viljelijää tuottamaan ruusunjuurta ja väinönputkea, mutta yrttijuomia niistä ei saa valmistaa.

-Tulee mieleen, että meiltä ei ole pitkä matka Ruotsiin eikä firman siirto olisi kovinkaan iso operaatio, miettii Misikangas.

Kyse on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran linjasta, jossa se ei hyväksy juomana elintarvikekäyttöön suurta osaa vuosikymmenien perinnekäytön omaavista luonnonyrteistä. Vuonna 2013 Evira yllättäen kielsi 22 luonnonyrtistä peräti 17. Listalla ovat muun muassa Arctic Warriorsin pääasialliset luonnonyrtit ruusunjuuri ja väinönputki.

-Emme ole saaneet Eviralta selvää vastausta siihen, miksi tiettyjä luonnonyrttejä voi käyttää juomana yrttiteen nimellä, mutta niistä valmistettujen yrttijuomien myyntiä ei sallita. Maku- ja hyvinvointijuomat ovat nykyisin miljoonabisnestä, joiden tuotanto suomalaisille yrittäjille olisi mittava tulolähde, sanoo Irja Mäkitalo, jolla on pitkä kokemus luonnonyrttien hyödyntämisestä.

-Yrttiteellä tarkoitetaan tuoreesta tai kuivatusta kasvista tai kasvin osasta vesiuutolla valmistettua haudutettua juomaa, jota käytetään teen tai kahvin tapaan. Turvallisuus perustuu tällöin siis vain teetyyppisen tuotteen elintarvikekäyttöhistoriaan, mikä on eri asia kuin yleinen juomien käyttöhistoria, selittää puolestaan ylitarkastaja Sanna Viljakainen Evirasta.

Yrttien hyödyntämisen varaan on syntynyt myös uutta yritystoimintaa, esimerkiksi osuuskuntia. Nyt osuuskuntayrittäjät ovat ihmeissään siitä, mistä yrteistä voi tehdä yrttijuomia ja mistä ei.

-Luonnonyrttien yli sadan vuoden käyttöhistoria ei siis riitä Eviralle todisteeksi siitä, että niiden käyttö on turvallista, ihmettelee Mäkitalo.

Makujuomiin saa kyllä tökätä inkivääriä, guaranaa tai muita ulkomaisia kasveja, mutta esimerkiksi männynkerkät ja horsman, mesiangervon, siankärsämön, ahomansikan, hillan, mustaherukan ja mustikan lehdet ja kukat ovat kiellettyjen listalla.

Asiasanat

Fingerpori

comic