Uutiset

Ruotsissa vaihtuvat pääministeri ja hallitus – valtiopäivät äänesti Stefan Löfvenin eron

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 2014–2018.

Ruotsin valtiopäivät erotti tiistaina sosiaalidemokraattisen pääministerin Stefan Löfvenin.

Sekä porvariallianssi että ruotsidemokraatit äänestivät pääministerin vaihtamisen puolesta yhteensä 204 äänellä. 142 edustajaa äänesti jatkamisen puolesta.

Moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoi ennen äänestystä puheessaan, että Ruotsi tarvitsee uuden suunnan ja uuden pääministerin.

– Vaikeat ongelmat voidaan ratkaista, mutta uuden hallituksen avulla, Kristersson sanoi.

Kristersson on matkalla hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi. Valtiopäivien puhemieheksi valittiin eilen allianssiin kuuluvan maltillisen kokoomuksen Andreas Norlén.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi ruotsidemokraattien olevan valmis yhteistyöhön ja kompromisseihin.

– Aiomme tehdä kaikkemme ja kaataa jokaisen hallituksen, joka ei anna meille kohtuullista vaikutusvaltaa, Åkesson sanoi.

Kummallakaan perinteisistä blokeista ei enemmistöä

Kummallakaan perinteisistä blokeista, porvariallianssi ja punavihreä blokki, ei ole valtiopäivillä selvää enemmistöä. Porvariallianssilla on 143 paikkaa ja punavihreällä blokilla 144 paikkaa. Vaalit pidettiin 9. syyskuuta.

Blokkien ulkopuolinen puolue ruotsidemokraatit sai 62 edustajaa.

Sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Anders Ygeman muistutti valtiopäiväedustajia ennen äänestystä, että 143 edustajan blokki (porvariallianssi) tarvitsee tulevaisuudessa ruotsidemokraattien aktiivista tukea monessa asiassa.

– Ruotsidemokraattien ei pidä antaa johtaa maata, Ygeman sanoi.

Porvariallianssiin kuuluvista puolueista esimerkiksi keskusta ja liberaalit ovat pitkään vastustaneet yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Stefan Löfven toimi pääministerinä vuodesta 2014. Paria vuotta aiemmin hänestä oli tullut sosiaalidemokraattien puheenjohtaja.

Löfven on alun perin hitsaaja, joka lähti mukaan ammattiyhdistystoimintaan. Hänestä tuli IF Metallin, Ruotsin metalliliiton, puheenjohtaja vuonna 2006.

Uusimmat

Fingerpori

comic