Uutiset

Ruusut ilmestyivät Tukholman keskustaan – "Meidän täytyy jatkaa elämää"

 

Lauantaiaamu valkeni Tukholman keskustassa normaalia hiljaisempana. Aamupäivän mittaan oviaan availleiden kauppojen ohi kulki selvästi vähemmän ihmisiä kuin yleensä.

Monin paikoin oli epäselvää, minkä verran keskusta-alueesta oli vielä eristettynä. Esimerkiksi Sergelin torilla näkyi poliisin eristysnauhoja siellä täällä. Osa niistä oli paikoillaan, osa repeytynyt maahan niin, että ohikulkijat pääsivät oikaisemaan torin läpi.

Torilla käveli myös tukholmalainen Niqlas Jennhammar äitinsä kanssa. Kärryissä nukkui yhdeksänkuinen tytär Kira vierellään kimppu punaisia ruusuja.

Jennhammar oli aamulla ostanut ne viedäkseen kukat perjantaisen terrori-iskun tapahtumapaikalle, aivan Sergelin torin vieressä sijaitsevan Åhlensin tavaratalon luo.

– Ne ovat osoitus solidaarisuudesta. Haluan osoittaa tukeani uhreille, Jennhammar selitti.

Hän kertoi työskentelevänsä kahvilassa Kungsholmenilla, jossa oli myös perjantaina iskun tapahtuessa. Yllättävä ja nopeasti tapahtunut hyökkäys järkytti.

Mutta yhtä nopeasti mediassa ja Tukholman kaduilla nousi esiin äänenpainoja, joissa muistutettiin, että isku ei pysty järkyttämään ruotsalaista yhteiskuntaa.

Esimerkiksi pääministeri Stefan Löfven kiirehti jo perjantaina viestimään, että terroristien lietsoma epävarmuus ei voi voittaa. Lauantaiaamupäivällä moni tukholmalainen vakuutti samaa.

– Nyt on vielä ennenaikaista tehdä mitään johtopäätöksiä tapahtuneesta tai siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mutta joka tapauksessa meidän täytyy jatkaa elämää eikä luopua omasta elämäntavastamme, myös Jennhammar linjasi.

Solidaarisuudesta kertoi sekin, että päästyään Åhlensin tavaratalon luo Jennhammar sai huomata poliisin asettaman mellakka-aidan olevan jo täynnä kukkia tuovia ihmisiä.

Suuri osa tavaratalon lähialueesta pysyi suljettuna lauantaipäivän ajan, joten Jennhammar päätti viedä ruusunsa korttelin toiselle puolelle. Päivän mittaan kaikille turmakadun tiesuluille alkoikin ilmaantua ruusuja ja muita osanotosta kertovia kukkalaitteita.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic