Uutiset

Saab toimittaa taistelujärjestelmät Suomen merivoimien tuleviin neljään korvettiin – päihitti amerikkalaisen sotilasjätin

Ruotsalainen Saab voitti tarjouskilpailun amerikkalaista Lockheed Martinia ja saksalaista Atlas Elektronikia vastaan Suomen merivoimien suurhankinnassa. Saab ja Lockheed Martin kisaavat myös hävittäjäkaupasta.
Merivoimien laivat jatkavat Saabin taistelujärjestelmillä. Arkistokuvassa on miinalaiva Uusimaa. Kuva: Selma Paavola
Merivoimien laivat jatkavat Saabin taistelujärjestelmillä. Arkistokuvassa on miinalaiva Uusimaa. Kuva: Selma Paavola

Ruotsalainen puolustusteollisuusyhtiö Saab toimittaa taistelujärjestelmät Suomen merivoimien tuleviin neljään Pohjanmaa-luokan korvettiin, jotka rakennetaan telakalla Raumalla, kertovat puolustusministeriö ja Saab.

Saab oli kilpailun loppusuoralla amerikkalaista Lockheed Martinia ja saksalaista Atlas Elektronikia vastaan. Tarjouskilpailu käytiin vuosina 2017–2018. Kyseessä on Puolustusvoimien Laivue 2020 -hanke, jonka kokonaiskustannusarvio on 1,2 miljardia euroa.

Korvettiluokan sota-alusten aseistus koostuu aseista, sensoreista ja johtamisjärjestelmistä. Taistelujärjestelmän lisäksi korvetit varustetaan pintatorjuntaohjuksilla, torpedoilla, ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä sekä Hamina-luokan aluksilta siirrettävillä laivatykeillä.

Ministerin päätös ratkaista tarjouskilpailu

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) päätti valita parhaiten tarjouskilpailussa menestyneen Saabin loppusuoralle ja pudottaa pois kaksi muuta kandidaattia. Lopullisen hankintapäätöksen tekee kuitenkin eduskuntavaalien jälkeinen valtioneuvosto.

Oikeuskansleri hyväksyi Niinistön menettelyn, vaikka puolustushallinnolla ei ole ollut oikeutta viimeistellä laivanrakennussopimusta toimitusministeristön aikana. Vaarana olisi ollut lisäkustannusten aiheutuminen sekä tarjoajille että puolustushallinnolle.

Saab jo vahvasti merivoimissa

Saab ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta, mutta on tyytyväinen saadessaan tilauksen.

– Tämä ilmoitus vahvistaa entisestään asemaamme maailmanluokan taistelujärjestelmien toimittajana, toteaa liiketoiminta-alueen johtaja Anders Carp Saabin tiedotteessa.

Jo nyt kaikilla Suomen merivoimien alusluokilla on käytössä vähintään yksi Saabin järjestelmä.

Saab kilpailee Jas Gripen -hävittäjillään myös Suomen hävittäjähankinnasta. Vastassa on muun muassa F-35-hävittäjällään Lockheed Martin, joka nyt hävisi laivojen taistelujärjestelmätilauksen.

Uusimmat

Fingerpori

comic