Uutiset

Saadaanko viheliäinen virus vihdoin nujerrettua? – Koronarokotukset alkavat Suomessa tänään sunnuntaina. Ensimmäisestä rokote-erästä riittää noin 5 000:lle, lisää on tulossa alkavalla viikolla.

Koronarokotteiden kuljetus EU-maihin on valtava logistinen haaste. Rokotteen kuljetus vaatii katkeamattoman kylmäketjun, mutta kuljetusten uhkana on myös järjestäytynyt rikollisuus.
Koronarokotukset aloitetaan eri puolilla Suomea heti sen jälkeen, kun rokotteet on saatu Suomeen. Kuva: Anna Muotka
Koronarokotukset aloitetaan eri puolilla Suomea heti sen jälkeen, kun rokotteet on saatu Suomeen. Kuva: Anna Muotka

Varsinaiset koronarokotukset alkavat kaikissa EU-maissa Suomi mukaan lukien tänään sunnuntaina 27. joulukuuta.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi lauantaina, että ensimmäiset rokotteet annetaan sunnuntaina.

Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden ja koronatartuntaepäilyjen hoidon sekä näytteenoton henkilökunta.

Koko ensimmäisen rokote-erän suuruus Suomessa on vajaat 10 000 rokotetta.

Tuo määrä riittää lähes viidentuhannen ihmisen rokottamiseen, koska rokotettava saa kaksi annosta.

Jako erva-alueiden väkiluvun mukaan

Rokoteannokset jaetaan Suomen sisällä sairaanhoidon erityisvastuualueiden asukasmäärien perusteella. Nämä niin sanotut erva-alueet muodostuvat Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun yliopistollisten sairaaloiden ympärille.

Helsinki on alueista suurin, joten sinne päätyy myös suurin osa rokotteista.

Toiseksi eniten suomalaisia asuu Tampereen yliopistollisen sairaalan erva-alueella, johon kuuluvat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Turun, Kuopion ja Oulun yliopistollisten sairaaloiden erva-alueilla rokoteannosten määrä ensimmäisestä erästä on noin 1 300–1 530.

Lauantaina Suomeen saatuja ensimmäisiä koronarokoteannoksia lähti pääkaupunkiseudulta myös muualle maahan.

Ensi viikon aikana Suomeen tulee lisää rokote-eriä. Sen jälkeen alkaa myös rokotteiden laajempi jakelu.

Koronarokotukset järjestäminen on tartuntatautilain mukaan kuntien vastuulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toimittaa rokotteet kunnille ja ohjeistaa niiden käytössä.

Myös työterveyshuolto voi osallistua rokottamiseen.

Myyntilupa tässä vaiheessa vuoden kerrallaan

Euroopan komissio antoi myyntiluvan Pfizerin ja BioNTechin rokotteelle 21. joulukuuta.

Ehdollinen myyntilupa tarkoittaa sitä, että lupa myönnetään siinä vaiheessa, jossa rokotteen turvallisuudesta on riittävä varmuus, mutta tuotannollisen puolen asioita voi olla vielä viimeistelemättä.

EMA:n myöntämä myyntilupa on vielä tässä vaiheessa voimassa vuoden kerrallaan.

Nyt markkinoille tuleva rokote on ensimmäinen koronarokote, jota saa käyttää EU:n alueella. Myöhemmin EU-maiden käyttöön on tulossa myös muiden lääkeyhtiöiden kehittelemiä koronarokotteita.

Interpol varoittanut rikollisesta myynnistä netissä

Pfizerin ja BioNTechin rokotteen kuljetukseen liittyvä logistiikka on vaativa urakka, sillä rokote on säilytettävä 70 pakkasasteen kylmyydessä.

Vaatimus kylmäketjun toimivuudesta voi vaikuttaa rokotteiden jakeluun myös Suomessa.

Lisäksi rokotteiden kuljetukseen Euroopassa liittyy turvallisuusriskejä, joista kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on varoittanut.

Kuljetuksiin liittyvien riskien lisäksi Interpol on varoittanut väärennettyjen rokotteiden myynnistä, jota tapahtuu muun muassa internetissä.

THL kertoi lauantaina, että Suomessa on raportoitu 173 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien lähes 35 000 koronatartuntaa.

Koronarokotukset aloitetaan lähipäivinä ja -viikkoina eri puolilla Suomea, kun rokotteet on saatu maahan. Tämä rokoteannos kuvattiin tapaninpäivänä Espanjassa.

Ykkösryhmässä heti yli 100 000

Suomessa ensimmäisenä rokotetaan kriittisimmässä koronaviruspotilastyössä olevat henkilöt eli koronapotilaita hoitavat lääkärit, sairaanhoitajat ja teho-osastojen työntekijät sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Näiden ryhmien kokonaismäärä on jo runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.

Rokotusjärjestyksessä seuraavaksi tulevat 70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt. Yli 70-vuotiaita on Suomessa kaikkiaan noin 800 000.

Kolmannessa vaiheessa rokotukset annetaan riskiryhmään kuluville henkilöille.

Kun saatavilla on lisää tietoa, listausta voidaan tarkentaa niin, että perussairauksia sairastavat jaetaan useampaan ryhmään riskin suuruuden perusteella.

Rokotusjärjestyksestä säädetään valtioneuvoston rokotusasetuksella, joka astui voimaan juuri ennen joulua.

Suomen linjaus on se, että koronarokote annetaan kaikille, jotka sen haluavat. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic