Uutiset

Saako tiikereitä kaupata tai norsua syödä, ja kenen syy on gorillan kuolema?

Viime päivien eläinaiheiset uutiset ovat olleet kovaa luettavaa eläinten ystäville. Tässä muutama mediassa viime päivinä huomiota herättänyt tapaus.

Tiikerinpentuja pakastimessa

Thaimaassa buddhalaista Tiikeritemppeliä koskeva skandaali


jatkui

keskiviikkona, kun viranomaiset kertoivat löytäneensä temppelin pakastimesta neljäkymmentä tiikerinpentua.

Kanchanaburissa sijaitseva temppeli on suosittu turistikohde. Sitä on viime vuosina syytetty eläinten salakuljetuksesta ja kaltoinkohtelusta

Tiikereiden luita ja muita osia käytetään lääkkeisiin.

BBC ei heti tavoittanut munkkeja kommentoimaan löytöjä, mutta ovat aiemmin kieltäneet syytökset eläinten salakuljetuksesta. Facebookissa julkaisemassaan lausunnossa temppeli kiisti poikasten myynnin.

Kuka on vastuussa gorillan kuolemasta?

Yhdysvalloissa taas käy kovilla kierroksilla keskustelu tapetusta gorillasta.

Tapaus sai alkunsa viikonloppuna Ohion Cincinnatissa, kun 3-vuotiaan pojan perhe vieraili paikallisessa eläintarhassa.

Lapsi päätyi jotenkin 200-kiloisen gorillan aitaukseen. Pojan pelastamiseksi gorilla ammuttiin.

Tiistaina Cincinnatin poliisi ilmoitti, että tapauksesta tutkinta, ja syytteiden nostaminen on mahdollista.

Poliisit aikovat nyt selvittää, mitä vanhemmat tekivät ennen pojan päätymistä gorilla-aitaukseen.

Silminnäkijöiden mukaan lapsi oli ilmoittanut haluavansa gorillan häkkiin, kiivennyt metrin korkuisen aidan yli ja pudonnut vajaat viisi metriä gorillan aitaukseen.

Eläintarhan työntekijät ampuivat Harambe-gorillan sen jälkeen, kun se oli raahannut lasta aitauksessaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan ei näyttänyt siltä, että eläin olisi tahallaan yrittänyt satuttaa lasta. Lapsi ehti olla aitauksessa noin kymmenen minuuttia ennen kuin gorilla ammuttiin.

Eläintarhan mukaan eläin piti ampua, koska se satutti lasta. Eläintarhan mukaan rauhoittavan piikin käyttäminen ei riittänyt, koska rauhoittavan aineen vaikutuksen alkaminen olisi vienyt aikaa. Lisäksi piikki olisi saattanut hermostuttaa eläintä ja pahentaa vaarallista tilannetta entisestään.

Harambe oli 17-vuotias läntinen tasankomaagorilla.

Pojan äiti on kirjoittanut Facebookiin, että lapsella on aivotärähdys, mustelmia ja naarmuja, mutta hän on muuten kunnossa.

Urosgorillan tappaminen nostatti heti kiukkua internetissä.

Yleisön kiukku on kohdistunut sekä eläintarhaan että vanhempiin. Internetissä on aloitettu vetoomus otsikolla ”Oikeutta Harambelle”. Se on kerännyt jo yli puoli miljoonaa allekirjoitusta. Vetoomuksessa vaaditaan sekä poliisitutkintaa tapauksesta että sosiaaliviranomaisia tutkimaan pojan kotiolot.

Eläinoikeusjärjestö Stop Animal Exploitation Now puolestaan teki tiistaina Yhdysvaltain maatalousministeriöön valituksen huolimattomuudesta. Ryhmä vaatii eläintarhalle enimmillään 10 000 dollarin sakkoja.

Ryhmän valituksen mukaan se, että lapsi pääsi yli aidan osoittaa, että eläintarha on ollut huolimaton ja sitä pitäisi sakottaa selvästä ja tappavasta eläintensuojelulain rikkomuksesta.

Tapaus on herättänyt jälleen myös keskustelun siitä, onko villieläinten pitäminen eläintarhoissa ylipäätään oikein.

Norsu ateriaksi

Australiassa puolestaan kohutaan paikallisesta kansanedustajasta, joka on myöntänyt ampuneensa Zimbabwessa norsun ja syöneensä sitä.

Brittilehti

Guardian

kirjoitti

keskiviikkona, että

Robert Borsak

puolustaa harrastustaan sanomalla, että häiriköivät, satoa vievät eläimet eivät ole uhanalaisia eteläisessä Afrikassa.

Palkintometsästys on aihe, joka jakaa myös eläinsuojelijoita, Esimerkiksi International Union for Conservation of Nature ei pidä huonoa sitä, että ihmiset osallistuvat paikallisten järjestämille metsästysretkille. Näin tulot menevät paikallisille, vaikka korruption vaikutuksesta onkin esitetty epäilyjä.

Elefantteja suojelevan Zambezi Societyn mukaan norsujen määrä on kuitenkin laskenut Zimbabwessa. Näin on etenkin Zembezin laaksossa, jossa myös Borsak kävi metsästämässä. Vuonna 2001 alueella oli 11 500 elefanttia, viime tammikuussa 11 500.

Vihreitä edustava kansanedustaja

Jeremy Buckingham

tuomitsi Borsakin paljastukset.

– On sairasta ampua ja tappaa elefantti jännityksen vuoksi, ja on vastenmielistä, että herra Borsak syö elefanttia, Buckingham sanoi

Guardianin

mukaan.


Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti