Uutiset

Saako Trump jatkokauden vai voittaako Biden? – Yhdysvallat äänestää presidentistä tänään epävarmoissa tunnelmissa

Perinteiseen tapaan muutaman Yhdysvaltojen itäosan pikkukylän äänet laskettiin ja tulos ilmoitettiin heti keskiyöllä paikallista aikaa. Lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä.
Ennakkoäänten käsittely on alkanut Pomonassa, Kaliforniassa Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kuva: epa08794389
Ennakkoäänten käsittely on alkanut Pomonassa, Kaliforniassa Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kuva: epa08794389

Varsinaisen vaalipäivän äänestys Yhdysvalloissa on alkanut. Ensimmäisenä äänesti pieni Dixville Notchin kylä New Hampshiren osavaltiossa Kanadan rajan läheisyydessä.

Perinteiseen tapaan kaikki kylän äänioikeutetut kokoontuivat minuutteja keskiyön jälkeen äänestyspaikalle jättääkseen äänensä. Tämän jälkeen äänet lasketaan ja tulokset julkistetaan tunteja aiemmin kuin muualla.

Dixville Notchin kansa oli yksimielinen. Joe Biden sai kaikki kylän viisi ääntä. Kylässä asuu 12 ihmistä.

Dixville Notch saa vaalipäivänä valtavasti huomiota, mutta tulos ei kerro mitään siitä, kenet amerikkalaiset tai edes osavaltion asukkaat haluavat presidentikseen.

Myös läheinen Millsfieldin kylä on jo julkaissut tuloksensa. Siellä istuva presidentti Donald Trump voitti Bidenin äänin 16–5

Ennakkoäänten määrä ennätyksellinen

Dixville Notch on hyvin pieni pisara suuressa meressä, sillä maanantai-iltaan mennessä äänensä oli ennakkoon antanut jo yli 98 miljoonaa amerikkalaista. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, ja määrä vastaa noin 71,4 prosenttia koko viime vaalien äänimäärästä.

Äänensä ennakkoon on antanut 40 prosenttia äänioikeutetuista amerikkalaisista, joko äänestyspaikoilla tai postiäänillä.

Trump on jo kuukausien ajan kyseenalaistanut vaalien luotettavuutta ja esittänyt valheellisia väitteitä siitä, että postiäänestys olisi vilpillinen. Hän ei ole suostunut sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon hävitessään ja on sanonut, että äänet pitäisi laskea vaali-iltana, vaikka monella osavaltiolla menee päiviä tai viikkoja niiden laskemisessa.

Epävarmuus vaalituloksesta ja mahdollisista pitkittyneistä oikeustaistelusta on johtanut ennennäkemättömään levottomuuteen vaalin lopputuloksesta ja seurauksista. Rakennuksia on laudoitettu umpeen useissa kaupungeissa mielenosoitusten pelossa.

Vaaleista on jo ennen varsinaista vaalipäivää käyty useita oikeusjuttuja. Viimeksi maanantaina oikeus antoi päätöksen jutussa, jossa republikaanit vaativat noin 127 000 ennakkoääntä hylättäviksi sillä perusteella, että ne oli annettu autokaistalla.

– Äänioikeuden peruuttaminen yli 120 000 ohjeiden mukaan äänestäneeltä ihmiseltä päivää ennen vaaleja ei ole julkisen edun mukaista, tuomiossa sanottiin.

Ensimmäiset tulokset yöllä Suomen aikaa

Vaalien lopputulos on vaikeasti ennustettava. Joe Biden johtaa kaikkia mielipidemittauksia ja hänen voittoaan pidetään etukäteen huomattavasti todennäköisempänä kuin presidentti Trumpin toista nelivuotiskautta.

Todennäköistä on, että Biden saa maailmanlaajuisesti enemmän ääniä. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän vuoksi voittaja ei kuitenkaan välttämättä ole se ehdokas, joka saa äänten enemmistön.

Näin kävi vuonna 2016, kun Trumpista tuli presidentti, vaikka demokraattien Hillary Clinton sai noin kolme miljoonaa ääntä enemmän.

Äänestäjät äänestävät oman osavaltionsa valitsijamiehiä, jotka valitsevat myöhemmin ehdokkaan. Lähes kaikissa osavaltioissa vaalin voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen.

Suurimmassa osassa osavaltioita tulos voidaan ennustaa ennakkoon. Vaali ratkaistaankin niin kutsutuissa vaa’ankieliosalvatioissa, joita on noin tusina. Niissä ehdokkaiden erot ovat mielipidemittauksissa niin pieniä, että Trump voi saada kokoon voittoon tarvittavat 270 valitsijamiestä, vaikka sitä pidetään epätodennäköisenä.

Ensimmäisten osavaltioiden tuloksia alkaa tulla keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic