Uutiset

Saamelaiskäräjävaaleista poistettiin KHO:n lisäämät henkilöt – Mikko Kärnä vaatii rahahanojen katkaisua, vaalilautakunta vetoaa ihmisoikeuksiin

Saamelaiskäräjien jäsen Kari Kyrön saaman päätöksen mukaan vaaliluettelosta poistamisen olisi pitänyt olla Suomen valtion vastuulla.
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pyöritteli pitkään, lähteäkö kisaamaan puolueen puheenjohtajuudesta vai eikö. Päätös valkeni vasta perjantaiaamuna. Kuva: Kimmo Penttinen
Kuvituskuva

Saamelaiskäräjien vaaliluettelosta on poistettu KHO:n lisäämät henkilöt. Joukossa on myös yksi saamelaiskäräjien jäsen.

Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein päätöksentekoelin, ja sen vaaliluetteloon hyväksyminen oikeuttaa henkilöä äänestämään ja asettumaan ehdolle saamelaiskäräjävaaleissa.

Asia tuli julkisuuteen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän tiedotteessa, jonka liitteenä on saamelaiskäräjien vaaliluettelosta poistetun Kari Kyrön saama päätös.

Kyrö on saamelaiskäräjien istuva jäsen, ja hänet lisättiin aikanaan 96 muun henkilön tavoin vaaliluetteloon korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä, kun saamelaiskäräjät oli ensin hylännyt päätöksen.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöstä Kyrön vaaliluettelosta poistamista perustellaan YK:n ihmisoikeuskomitean antamalla moitteella, jonka mukaan KHO:n päätös loukkaa saamelaiskäräjien itsemääräämisoikeutta.

– Oikeustilan korjaaminen olisi YK:n ihmisoikeuskomitean ratkaisujen mukaan ollut Suomen valtion velvollisuus joko lainsäädäntötoimin tai KHO:n omalla purkupäätöksellä. Kun näin ei ole tapahtunut, saamelaiskäräjien vaalilautakunnan velvollisuutena on oman toimivaltansa alalla turvattava lain ja ihmisoikeuksien noudattaminen, perustellaan Kyrön saamassa päätöksessä.

Kyrö aikoo valittaa päätöksestään.

Kansanedustaja Mikko Kärnä on jättänyt tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii saamelaiskäräjien rahoituksen katkaisemista vaalilautakunnan päätöksen takia.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta vahvistaa, että vaalilautakunta on poistanut luettelosta 94 henkilöä. Määrä on kolme vähemmän kuin KHO:n lisäämä.

– Voi olla tällaisia, että tässä on luonnollisia poistumia, hän kommentoi.

Päivitetty kello 14.40. Lisätty vaalilautakunnan puheenjohtajan kommentit sekä tieto siitä, että Kyrön lisäksi luettelosta poistettiin kaikki KHO:n lisäämät henkilöt.

Päivitetty kello 16.35. Otsikkoa korjattu. Päätöstä ei tehnyt saamelaiskäräjät vaan saamelaiskäräjävaalien itsenäinen vaalilautakunta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti