Uutiset

Saarikko huolissaan vanhusten hellekestävyydestä – Ensihoitojohtaja: Asuntojen kuumuus uuvuttaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ohjeistaa viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä ennaltaehkäiseviin toimiin, jotta iäkkäät ja sairaat säästyisivät helleputken aiheuttamilta terveyshaitoilta.

Saarikon mukaan lämpöaallon pitkittyminen vaatii nyt yhteydenottoja ja tarkistuskäyntejä koteihin, vanhustenhuollon päivätoiminnan tehostamista ja mahdollisesti myös varamajoituksen järjestämistä tai viileisiin tiloihin kuljettamista.

Suurimmassa vaarassa ovat yli 75-vuotiaat.

-Lämpötilan kohotessa yli 24 asteen optimilämpötilan kuolleisuus voi kasvaa jopa 2–4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti, hän kertoo kunnille ja sairaanhoitopiireille keskiviikkona lähettämässään kirjeessä.

Saarikon mielestä poikkeuksellisen pitkäaikaiseen helteeseen varautumisen voisi nostaa maakuntien varautumissuunnitelmiin pandemiavarautumisen tapaan.

Ensihoidossa ei piikkiä

Ensihoidon kenttäjohtaja Jani Piikki Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo, ettei helleaalto ole toistaiseksi lisännyt ensihoitajien keikkamääriä ainakaan merkittävästi.

-Vanhempien ihmisten keskuudessa on kuitenkin ilmennyt aika paljon uupumista ja voimattomuutta.

Piikin mukaan jaksamisongelmia aiheuttavat sekä liian niukka vedenjuonti että asuntojen alituinen kuumuus.

-Kerrostalohuoneistoissa ilmanvaihto ei välttämättä toimi kunnolla. Ikkunoita avaamalla voi saada edes vähän ilmaa virtaamaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic