Uutiset

Saarikko: Kuntien pakeilla on nyt paljon yritysten edustajia, sote-ulkoistuksiin tiukennuksia pian

Hallitus vastaa Länsi-Pohjan sote-suunnitelmiin haluamalla tiukentaa kuntien sote-ulkoistuksia ja -investointeja. Se esittää väliaikaiseen rajoituslakiin vuoden pidennystä. Nykyinen laki on voimassa vuoden 2019 loppuun.

Perus- ja perhepalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että hallitus toivoo tiukennuksien tulevan voimaan jo ensi vuoden alussa, jos eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtilanne antaa myöten.

Meri-Lapissa on vireillä historiallisen suuri sote-palvelujen ulkoistus. Maanantaina Kemin, Tornion, Simon ja Keminmaan valtuustot päättivät perustaa yksityisen Mehiläinen-konsernin kanssa yhtiön, joka alkaisi hoitaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toimintoja. Muut alueen kunnat Ylitornio ja Tervola voivat osallistua yhtiöön erikoissairaanhoidon osalta. Päätökset eivät ole vielä lainvoimaiset.

Sopimus olisi voimassa 15 vuotta, ja sen irtisanominen olisi kallista.

Vaikuttaako rajoituslain uudistus ratkaisuihin Länsi-Pohjassa, ministeri Saarikko?

-En osaa ottaa siihen kantaa. Sitä on kysyttävä alueen päättäjiltä.

Onko lakimuutoksella tarkoitus pyrkiä vaikuttamaan Länsi-Pohjan tilanteeseen?

-En osaa sanoa, koska minulla ei ole virallisesti eikä epävirallisestikaan tietoa siitä, millä aikataululla Länsi-Pohjassa on ajateltu edetä. Sen totean, että takautuvasti tämä ei voi jo tehtyjä sopimuksia muuttaa, mutta käsittääkseni Länsi-Pohjassa ei ole vielä sopimusta kirjoitettu, Saarikko vastaa Lännen Medialle.

Saarikon mukaan uudistusta on valmisteltu pitkin syksyä, koska laki olisi kuitenkin avattava sote-uudistuksen siirtymisen takia. Hallitus haluaa sote- ja maakuntauudistuksen voimaan vuoden 2020 alussa.

Saarikon mukaan ajoittuminen Länsi-Pohjan tilannetta koskevien päätösten kanssa ei ole hallituksen reagointi vain sen sairaanhoitopiirin tilanteeseen.

-Tiedossamme on, että eri puolilla Suomen niin kuntien, kuntayhtymien kuin kokonaisten sairaanhoitopiirien pakeilla on nyt paljon suurten terveysalan yritysten edustajia, ja tiedämme että keskusteluja käydään.

Hallitus haluaa Saarikon mukaan luoda luottamusta, että iso, lähipalvelut turvaava uudistus toteutuu.

Maakunta voisi irtisanoa sopimuksen korvauksetta

Hallitus haluaa kiristää sote-palvelujen ulkoistamisen irtisanomisehtoja. Nykylaissa laajoihin ja pitkäaikaisiin sopimuksiin on sisällytettävä irtisanomisehto, jos ulkoistus koskee yli 50 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sote-palveluista ja sopimuksen kesto on yli viisi vuotta. Silloin maakunta, jolle sote-palvelut ovat uudistuksessa siirtymässä, voisi irtisanoa sopimuksen.

Vastaisuudessa irtisanomisehto koskisi jo yli 30 prosentin ulkoistuksia, kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pidemmälle. Maakunta voisi irtisanoa sopimuksen korvauksetta.

Investoinnit ovat saaneet poikkeusluvan

Toinen kiristys koskisi ehtoja sote-investointeissa, joiden arvo on yli viisi miljoonaa euroa. Jatkossa luvan voisi saada vain, jos investointi olisi ”välttämätön ja kiireellinen lakisääteisten sote-palvelujen toteuttamiseksi”.

Nykyään sosiaali- ja terveysministeriö (STM) voi myöntää poikkeusluvan, jos investointi on ”perusteltu palvelujen saatavuuden turvaamiseksi ja investointi on alueen palvelurakenteen kannalta tarpeellinen”.

Ministeriö on myöntänyt poikkeusluvan käytännössä kaikkiin hakemuksiin.

Onko lupien myöntäminen ollut liian höllää?

-En käyttäisi termiä, että perusteet ovat hölliä. Tilanne kentällä on sellainen että uutta rakennuskantaa tarvitaan, Saarikko vastaa.

Hänen mukaansa lupien myöntämiset ovat olleet perusteltuja ja vuorovaikutus ministeriön kanssa on terävöittänyt investointeja.

Hallituksen talouspoliittinen ministerityöryhmä ja reformiministerityöryhmä puolsivat tiistaina ja keskiviikkona lakimuutoksia. Rajoituslain lisäksi hallitus aikoo pidentää kuntien yhteistoiminta-alueita koskevan puitelain voimassaoloa vuodella.

STM:stä kerrotaan Lännen Medialle, että valtioneuvoston keskiviikkona iltapäivällä lähettämässä tiedotteessa on vuosilukuvirhe: rajoituslain voimassaolo pidennettäisiin vuoteen 2020 eikä 2019 saakka.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti